Az Up & Down Duna-parti nívós étterem idén novemberben ünnepelte első születésnapját, melynek tiszteletére egy könnyed, felszabadultabb zártkörű partit szerveztek, amire a DiningCity is hivatalos volt. Meglestük, mit csináltak a fiúk-lányok az elmúlt egy év alatt.

15235878_1781462855436366_5951990633960334230_o.jpg

Tavaly novemberben nem kis marketinggel robbant be egy vadonatúj fúziós fine dining, hihetetlen enteriőrrel és nagyszerű szakemberekkel a pesti életbe, hamar repkedtek a cikkek, interjúk és beépült a köztudatba egy azon kevés éttermek közé tartozó újonc, akik az ázsiai-magyar fúziós vonalat képviselik. Kaptak hideget-meleget, de nem törtek meg, mentek előre, egyre jobbat és nagyobbat alkottak, és nem látszott, hogy bármi is kedvüket szeghetné.

Csatlakoztak a minden éven kétszer terítékre kerülő Étterem Héthez, egyből Prémium Kategóriában, és ott is különlegesebbnél különlegesebb falatokkal csábították a nagyérdeműt. Az erről készült cikket itt olvashatjátok.

Az egy éves szülinap azonban nem erről szólt. Persze, voltak finom falatok (pho leves), újdonságok (vietnámi gőzgombóc rosé kacsamellel) és már-már őrültségek (szarvasgombás fehércsoki mousse) is, de itt a jókedv, a koktélok, a zene és a felszabadultság volt az ünneplés megtestesülése. Így cikkünk - ahogyan az este is az volt - rendhagyó; nem a falatokról szól, hanem a múltról, jelenről és jövőről, Komonyi János, az Up & Down séfjével készített interjúnk bemutatásával.

12493444_1657222057860447_3132613431250950563_o.jpg

Hogyan jött az ázsiai-magyar fúziós ötlet?

Mindkét konyhát nagyon kedvelem, ennyi az egész.

Mik ebben a találkozási pontban a legnagyobb kihívások?

Az, hogy úgy készítsük el az ételeket, hogy ne essünk túlzásba. Arra gondolok ez alatt, hogy a vendégek is megértsék.

Hol ér véget a főzés, és kezdődik a művészet számodra?

Nekem a kettő egy és ugyanaz. Már az alapanyagok előkészítését is nagyon átgondoljuk. Figyelünk arra, hogy tálaláskor mit szeretnénk, és így alakítjuk a formákat, állagokat. Természetesen nekem az íz a legfontosabb! Az a legnagyobb művészet, ha az ízek teljesen egyben vannak. Minden passzol mindennel. Össze kell komponálni, mint egy szimfóniát. (nevet) :)

Mi a kedvenc alapanyagod?

Nincs kedvenc alapanyagom, mindent szeretek. Mindent másért. Van amit az ízéért, van amit az állagáért, van ami annyi mindenre használható, hogy azért.

Főként miből merítesz/merítetek ötletet egy új étel megkreálásakor? 

Olyan furcsán működik az agyam, hogy az ízeket elraktározza, és amikor kell előveszi. Mikor egy új, vagy egy számomra kedvelt alapanyag kerül a kezembe, esetleg meg is kóstolom, elkezd pörögni az agyam, elképzelem az ízeket és a textúrákat, és arra törekszem, hogy minél többet hozzak ki belőle.

Te a kezdőbrigád tagja vagy. Hogyan látod az elmúlt egy évet az Up & Down szemszögéből?

Nagyon sokat kell még tanulnunk és dolgoznunk, de úgy gondolom, hogy nagyon jó csapatunk van, és sokra vihetjük még, de nagyon sok kitartás és munka kell még hozzá, hogy egy komolyabb elismerést besöpörjünk. Van hova fejlődni még, de rajta vagyunk.

Mi a jövőkép, mik a hosszabb távú tervek, célok? A csillag tervben van?

Mindenképp azt szeretném hogy az Up & Down egy “jól menő” hely legyen, és elégedettek legyenek a vendégek, és persze a tulajdonos úr is. Emellett mindenki csillagokról álmodozik, persze én is, de tudom, hogy nem adják ingyen. Egyelőre ez még nem motivál, inkább minél több tudást szeretnék gyűjteni ételek terén is, és üzleti szempontból is.

Köztudott tény, hogy a szakácsok szeretnek hangosan dolgozni, zene, kötetlen beszélgetés mellett. Nektek ez nem igazán működik, mivel szinte benne vagytok a vendégtérben. Feszélyez a látványkonyha?

Nem, egyáltalán nem feszélyez, de nagyon oda kell figyelni, hogy mit, mikor, milyen hangosan mondunk.

14053843_1739204262995559_852340636824637502_o.jpg

Az, hogy kinek hogyan tetszik majd ez a fúziós vonal, a bátor enteriőr, a kellemes hangulat és a könnyed elegancia, azt nem lehet otthon, bejegyzéseket hátradőlve olvasva eldönteni. Menni kell, és ki kell próbálni. Szuper ebédmenük, időszakosan megújuló a’ la carte-ok és grandiózus rendezvények várják a kíváncsi gasztroturistákat, próba gyanánt mindenképp érdemes ellátogatni - lehet, valaki nem tudja majd támogatni e két konyha nászát a tányéron, és lehet, valaki örökre szerelembe esik a friggyel. 

Up & Down Restaurant
Cím: 1056, Budapest, Fővám tér 1.

Látogatás ideje: 2016. november

Szerző: Hlavács Boglárka
Fotók: Up & Down Facebook page

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr412045141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása