1_kep_sake.jpgElső magyar szaké szeminárium és kóstoló

Magyarországon nagy hagyománya van a szőlőbor készítésnek és fogyasztásnak. Ami hazánkban a szőlő, az Japánban a rizs. A japán-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztésének egyik állomásaként London után Budapesten is megrendezték a japán nemzeti italt, a szakét (rizsbor) bemutató szemináriumot, mely a Sűdy és Társa tanácsadó cég és a Budapesti Gazdasági Főiskola közös szervezésében valósult meg március elején. A szakmai napon a JRE, a Japán Rizstermelők és Feldolgozók Szövetségének küldöttsége tartott előadást és kóstolót 11, eddig hazánkban nem forgalmazott, különleges szakéból.

2_kep_sake.jpgAz elmúlt évtizedben a magyarok egyre nyitottabbá váltak a távol-keleti kultúra és gasztronómia iránt. A tinédzserek és fiatal felnőttek rajonganak a japán gyökerű manga és anime mozgalomért, egyre népszerűbb a japán nyelv, s gombamód szaporodtak el a teaházak, illetve néhány éve a minőségi japán vendéglátás is megjelent a magyar piacon. A magyartól igen különböző, egzotikus Japán egyre népszerűbb és vonzóbb a hazai emberek számára, a két nép közötti kölcsönös szimpátia az üzleti kapcsolatokban elért eredményekben is látszik, Magyarország egyik legjelentősebb ázsiai partnere Japán.

„A Sűdy és Társa több mint 15 éve foglalkozik azzal, hogy közelebb hozza a magyar és a japán vállalatokat egymáshoz. Bár kulturálisan nagyon különbözőek vagyunk, a mindkét nemzetre jellemző szorgalom és a műszaki fejlesztési területen mutatott kiemelkedő teljesítmény komoly kapcsolódási pont lehet. Japán már hosszú évtizedek óta a világ egyik vezető K+F országa, Magyarország számára pedig a high tech fejlesztési ötletek felkarolása és megvalósítása komoly kitörési pontot jelenthet. Cégünk jelentős magyar élelmiszer-export segítésében vesz részt, a mostani rendezvényünk viszont, a remények szerint, a szaké-import növekedéséhez vezet. A szaké európai népszerűsítését célzó kampány küldöttsége London után másodikként Budapestre látogatott el, ezzel is elismerve hazánk fontos szerepét a térségben.” – mondta el dr. Sűdy Zoltán, volt tokiói és bangkoki magyar nagykövet, a Sűdy és Társa Kft. ügyvezetője.

A JRE, a Japán Rizstermelők és Feldolgozók Szövetségének küldöttsége a Japán Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium támogatásával érkezett hazánkba, hogy bemutassa a rizsbor (szaké) készítés hagyományát, az ital speciális tulajdonságait és a fogyasztási szokásokat.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának szakmai együttműködésével megvalósult eseményen Hideo Nagai, a HAKUTSURU SAKE Brewing Co., Japán legnagyobb rizsbor készítő vállalatának igazgatója beszélt az italról, majd Ádám Csaba, az Olimpia Étterem konyhafőnöke mutatta be a szaké gasztronómiai felhasználási lehetőségeit, Nagy Zoltán, a London Academy of Bartenders egyik alapítója pedig szakéval készíthető koktélokat ismertetett. Az elméleti előadásokat követően az érdeklődők 11 különböző fajta hazánkban kevésbé ismert és jelenleg nem értékesített rizsbort is megkóstolhattak. A JRE célja az edukáción túl a magyar disztribúciós kapcsolatok kiépítésének megalapozása, melynek sikeressége esetén Magyarország lehet régiónk szaké kereskedelmi központja is.

„A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán komoly hagyománya van a miénktől eltérő, egzotikus gasztronómiai kultúrák megismerésének, megismertetésének: egyik nagy múltú rendezvényünk az Ínyenc Klub, amelyen turizmus-vendéglátás szakos hallgatóink vezetőtanáraikkal közösen készítik el egy-egy távoli földrész étkeit, hogy mind sokrétűbb gyakorlati ismeretekre tehessenek szert. Külön öröm tehát számunkra, hogy a mai rendezvényen részt vállalhattunk ennek az igazán különleges italnak a széleskörű hazai megismertetésében” – emelte ki Dr. Lugasi Andrea, a BGF KVIK Vendéglátási intézeti tanszék vezetője.

3_kep_sake.JPGSekiya Asafumi úr a Sekiya Brewing Co. részéről.

A szakéról:
A szaké a japánok tradicionális alkoholos itala, ami rizs erjesztésével készül. A szaké története 2500 évre nyúlik vissza, nagyjából egyidős a rizstermesztés elterjedésével. Sintó szentélyek és buddhista templomok először a 12-15. század körül kezdtek el szakét készíteni, ettől az időszaktól származtatják a modern szaké készítést. A technikák fejlődésével lehetővé vált a szaké tömegek számára való gyártása, így a 17. századtól a szakét már nem a templomokban állítottak elő, hanem erre specializálódott szaké-főzdékben.
Jelenleg Japánban mintegy 1700 szaké-főzde van, melyek közös piaci tevékenységének is köszönhetően jelentősen növekedett a világ szaké fogyasztása. Japán után az Egyesült Államokban értékesítik a legtöbb szakét, ide irányul az éves export közel 28%-a, de jelentős fogyasztó még Korea és Tajvan, illetve dinamikusan növekszik a kereslet az Egyesült Királyságban is.

4_kep_sake.jpgOno Hideo úr, a rizstermesztéssel foglalkozó Joint Farm Corporation alapítója.

A japán gasztronómia népszerűségének növekedése az elmúlt évtizedben robbanásszerű volt, melynek egyik mérföldköve, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a tradicionális Japán Konyhát. Ahogy a japán ételek – és már nem csak a sushi – felkerültek a világ ínyenceinek kedvencei közé, úgy szaporodtak meg a japán ízvilágot kínáló éttermek is világszerte. A JETRO (Japán Külkereskedelmi Szervezet) adatai szerint több mint 14000 japán étterem van az USA-ban, közel 1000 Franciaországban, és az Egyesült Királyságban is 500 helyen kínálnak minőségi japán ételeket. Hazánkban főként Budapesten találhatóak minőségi japán éttermek, mintegy tucatnyi, melyek száma várhatóan tovább növekszik majd a jövőben.
Mivel a tradicionális japán ételek legjobb ital kísérője a szaké, a japán konyha népszerűségének növekedése jelentős hatást gyakorolt a szaké exportra is, mely a Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium adatai szerint 2002 és 2012 között megduplázódott, 7,5 millióról, 14,1 millió literre nőtt.

További információ:
Sűdy Erika, Sűdy és Társa Kft.,
Tel.:+36-1-8833-684, E-mail: sudy.erika@sudy.co.hu

Látogatás dátuma: 2015. március

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr567274517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása