01.jpgEgy már-már kihagyhatatlannak tűnő borvacsoráról szereztünk tudomást a közelmúltban.
Három dolog miatt merjük a kihagyhatatlan szót használni:
1. Helyszín: Kárpátia étterem
2. Séf: Segal Viktor és a Kárpátia csapata
3. Menü: hat fogásos menü a tokaji Hétszőlő pincészet és Vincze Béla egri borász boraival
+ 1: a hat fogás, a hét féle bor, az ásványvíz fogyasztás és a szervízdíj is, azaz mindennel együtt a teljes menüár 8.900 Ft volt, ami ezért a borvacsoráért ezen a helyen szerintünk nagyon baráti ár.

A Kárpátia étteremről amit tudni érdemes az az, hogy 1877 óta várják a vendégeket a belvárosban a Ferenciek terénél, klasszikus és kortárs magyar konyhával.                Az ember amikor ide belép olyan érzése támad mintha visszamenne a „boldog békeidőkbe”… boltíves belső terek, kézzel festett falak és rengeteg festmény. Századfordulós hangulat és minden este élő cigányzene.                                             Egy jó borvacsorához tehát adott volt a jó környezet.
Ezen az estén pedig nem más, mint a magyar gasztronómiai élet egyik legelismertebb alakja, Segal Viktor chef volt az, aki a Kárpátia csapatával együtt összeállította a vacsora menüjét.
Viktor több mint 10 évig dolgozott több külföldi város (Tel Aviv, Amszterdam, Lyon) kiváló éttermeiben és az ott szerzett tapasztalatait és tudását a magyar gasztronómiai piacon is kamatoztatta.

És akkor néhány szó az estről is…
Mindenek előtt Mezei Tamás, az étterem házigazdája köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta Segal Viktor mesterszakácsot (aki rövid köszöntő után már sietett is vissza a konyhába), dr. Kovács Tibort, a Tokaji Hétszőlő Birtok igazgatóját és Vincze Bélát, egri borászt, akik az est folyamán meséltek életútjukról, pincészetükről és persze a felszolgált borokról.

1a.jpgA Hétszőlő 2012-es tokaji furmintjával üdvözölték a vendégeket. Ez egy fiatal, nagyon könnyű száraz bor, a mi ízlésünknek talán túl fiatal is. :)
Üdvözlő fogásként zöldspárga falatkát kínáltak, fokhagymás mártással, rajta egy kis liofilizált (fagyasztva szárított) málnával.


2a.jpgMásodik fogás: Vadlazac kaviár pirított laskagombával
Az enyhén sós lazac és az intenzív ízű (jobb szót nem találunk rá) laskagomba nagyon jól passzolnak egymáshoz, köretként madársaláta.                               Könnyű fogás, olyan amit lassan érdemes enni, hogy minél tovább élvezhessük. :)
Fogyasztott bor: Hétszőlő Tokaji Furmint Bistro /2011/ - ugyan ez is egy furmint, és csak 1 évvel idősebb, mint az előző, mégis nagy különbség volt a 2012-eshez képest, karakteresebb ízt kaptunk.

3a.jpgHarmadik fogás: Zöld currs rákleves
Az adagot tekintve olyan volt mintha a főétel jött volna. Komoly méretű tálban korrekt adag, de ami fontosabb, hogy tökéletesen eltalált és elkészített ízvilággal találkoztunk. A curry aránya pont jó, a levesben pedig nem fukarkodtak a rákfarkakkal, zöldségbetétként lilahagyma, medvehagyma, sütőtök és szeletelt zöldborsóhüvely.
Fogyasztott bor: Hétszőlő Tokaji Sárgamuskotály Bistro /2011/ - remek félszáraz bor, enyhén gyümölcsös ízzel.


A következő fogás előtt ajándék bor, vagy inkább átvezetés:
Vincze Béla Egri Classic Cuvée /2007/ - az első vörösbor, rendkívül testes, már-már nehéz. A nehéz itt nem negatív jelző. Ez a bor egy szünetnek tekinthető, lassú kortyolgatás és egy valódi éles váltás, átvezetés a főételhez.


4a.jpgNegyedik fogás: Sült kacsamell citrusos törtburgonyával, ratatouille
Nem akarunk az adagokkal túl sokat foglalkozni, mert egy borvacsorára az ember nem feltétlen emiatt jön, de nem tudunk elmenni amellett, hogy a főétel is egy jó, tisztes adag volt. A szeletekre vágott kacsamell tökéletesen átsült, a rosénál egy picit sültebb, omlós és puha állagú. Köretként darabosabb citrusos törtburgonya (ez a köret megosztott bennünket, egyikünknek ízlett, másikunknak kevésbé) és ratatouille, azaz „francia lecsó” – padlizsán, paprika, vöröshagyma, fokhagyma.
Mire befejeztük a fogást már jól is laktunk, de azért nem mentünk még haza… vártuk a desszerteket is. :)
Fogyasztott bor: Vincze Béla Egri Arcanum Cabernet Franc /2009/ - mélyvörös, testes száraz bor hosszú utóízzel, jól passzolt a főételhez.

5a.jpgÖtödik fogás: Kéksajt körtével, pekándiós édesmorzsával
Egyszerű elődesszert, de mégis itt jöttek az igazi karakteres ízek -> Érett, igencsak sós kéksajt, édes morzsa és körte. Egyik íz „üti” a másikat, és ez így van jól!
Fogyasztott bor: Vincze Béla Egri Biobor Syrah /2009/ - perzsa eredetű szőlőfajtából készült, enyhén kesernyés vörösbor.


6a.jpgHatodik fogás: Tejpuding pisztáciával, sós karamellával, rebarbara-eper
Az előző fogáshoz képest állagát tekintve egy könnyed desszert. Itt egyik íz sem tengett túl és ez azért volt jó, mert az így hozzá kapott aszúval remekül kiegészítették egymást.
Fogyasztott bor: Hétszőlő Tokaji Aszú /5 puttonyos 2004-es/ - a végére ismét egy remek fehérbor. Egy igazi desszertbor, olyan édes és finom, hogy ez a pohár bor szinte egy önálló desszertfogásnak is elmehetne. :)


Az est végén az elő cigányzene is megszólalt, mi pedig elégedetten, pozitív élményekkel tudjuk összegezni ezt a vacsorát. Úgy gondoljuk, hogy Segal Viktor egy magabiztos menüsort állított össze, nehezen lehetne belekötni bármibe is.          Letisztult fogások, egyszerű, szép tálalással, „érthető” ízekkel és alapanyagokkal.
A vacsora végén kedvezményes áron lehetett rendelni a pincészetek boraiból, az étteremvezető pedig minden asztaltól megkérdezte, hogy elégedettek voltak-e.
Erre a kérdésre pedig egyértelműen csak egyféleképpen lehetett válaszolni… :)

Látogatás dátuma: 2013. május

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr445342694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása