biarritz_kep_1.jpgA Parlamenttől 2 perc sétára találjuk a Biarritz éttermet, mely első ránézésre csak egy szokványos kis bisztrónak tűnik, de aki kicsit jobban bepillant hozzájuk, hamar rájön, hogy ennél azért sokkal több.

Franciás hangulat, kis térben a kb. 50-60 férőhely egész soknak tűnik, sőt telt ház esetén már-már szinte zsúfoltnak. De aki járt már Franciaországban, az láthatta, hogy ott ez nem ritkaság, ott az étterembe járás egy társadalmi esemény, az asztalok-székek közel egymáshoz és ez nemhogy senkit nem zavar, hanem direkt emiatt a hangulat miatt is választja sok vendég ezeket a típusú bisztrókat. Ebből a szempontból kapunk egy kis Franciaországot, francia hangulatot, itt a Biarritzban.
A másik érdekesség a családias jellegű kiszolgálás mellett az étlap. Van egy törzsétlap az étterem klasszikus fogásaival, kacsa- és libamájas ételekkel, különleges húsokkal, valamint a tulajdonos utazásai során megkedvelt nemzetközi ételekkel. Ezen túl találunk egy minden héten friss, néhány tételes ajánlatot, egy „piaci ajánlatot” szintén gyakran frissítve, illetve még decemberben egy karácsonyi betétet is. Ha mindez nem lenne elég, akkor alkalmanként borvacsorázni is lehet náluk. :)

Választottunk 1-1 pohár remek bort (Laposa Kéknyelű 2009 – Badacsony; Szent Tamás furmint 2012 – Mád) és itt jegyeznénk meg, hogy figyelemreméltó hazai borválogatás van az étteremben, igaz üvegben de pl. 2009-es Szepsy furmintot, vagy éppen a Magyar Bor Akadémia által a napokban a legjobb magyar bortermelőnek választott, Dúzsi Tamás borait is kortyolgathatjuk.

Térjünk vissza az ételekre, amiket az est folyamán fogyasztottunk.

biarritz_kep_2.jpgHázilag füstölt kacsamáj vöröshagyma lekvárral
„Csinos” kis tálalás, a pirítóssal együtt elegendő és jó minőségű máj. Ettünk már jó néhányszor kacsamájat, de ilyen füstölt verzióban még nem. Egészen különleges íz járta át így az ízlelőbimbókat, élmény volt a fogás.

 

biarritz_kep_3.jpgBorscs leves
Ennek a tradicionális orosz ételnek a cékla az alapja, ehhez jön még rengeteg zöldség és marhahús, a levest pedig rendszerint tejföl szokta koronázni. Ennek a borscsnak céklássága nem jött át valami intenzíven, de ezt leszámítva korrekt betétekkel, egy jó vastag szelet marhahússal finom kis levest prezentáltak.

 

biarritz_kep_4.jpgGrillezett harcsafilé fokhagymás mártással, kapros burgonyával
Nagy tányéron, jó adag fokhagymás mártáson szép vastag szelet harcsa. Külön kis tálkában érkezik a kapros burgonya. Az ízek harmóniában vannak egymással, a fokhagyma kissé domináns, de azért nem túlzó, a hal rendkívül puha. A viszonylag nagy adag ellenére nincs telítettségérzés.

 

biarritz_kep_5.jpgTűzdelt fácánmell filé vörös áfonyával és krokettel
A háromszög alakú tányéron itt is összhangban voltak az ízek. A fácánhoz jól passzol az áfonya szósz, a hús nincs kiszáradva. A krokett egyedi, nem a szokványos, kommersz fajta.

 

biarritz_kep_6.jpgFahéjas alma tempura borsodóval
Komoly mennyiségű desszert csodás borsodóval. Húúú az a borsodó de finom volt! remek állag és intenzív boros íz, még napok múlva is emlegettük. A tempurában sült almákat a szószba mártva rég nem érzett ízekkel találkoztunk. Nekünk ez a desszert nagyon betalált.

 

biarritz_kep_7.jpgMézes-mákos guba
Ez a desszert is remek lett. Rendkívül friss és a guba fogyasztása a régi gyerekkorban is érzett kellemes élményeket hozta vissza. Mintha csak a Nagymama készítette volna.

Jól éreztük magunkat, finom ételeket ettünk, a 2 desszert csillagos 5-ös, a halas főétel és a májas előétel és a fácán főétel „csak” normál 5-ös, a borscs leves sem volt rossz, kis finomítással könnyen elérné az előző fogások élményét.
Elfelejtettük írni, hogy az étterem alsó szintje teljesen teltházas volt, mi a felső szinten kaptunk helyet ahol mindössze 5 kis asztal van. A nagy forgalomhoz képest az adagok viszonylag jó ütemben érkeztek és a felszolgálók is kedvesen, türelmesen kalauzoltak el bennünket az étlappal vagy éppen a borokkal kapcsolatban.
A 6 fogás, a borok és az ásványvíz 17.000 Ft, ami Budapest ezen részén közepes árfekvésnek minősül.
Duna parti séta után kellemes lezárása lehet az estének a Biarritz étterem.

Látogatás dátuma: 2014. december

Biarritz Étterem
1055, Budapest, Balassi Bálint utca 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr476997341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása