1_kep_1.jpgHétvégén a Balaton környékén jártunk és vasárnap este már igencsak megéheztünk, így beugrottunk az M7 autópályától kb. 5 percre lévő balatonakarattyai
Spoon il Mercato olasz étterembe. Még sosem vacsoráztunk itt (csak az étterem elődjében, ami balinéz konyhát vitt és Spoon Lodge néven futott) és amikor bementünk az étterembe akkor jött csak a fekete leves! A felszolgáló kedvesen üdvözölt minket, majd választottunk egy asztalt, leadtuk a rendelést és a beszélgetés közben szóba jött, hogy egyébként ez az étterem utolsó napja. Na nem örökre, hanem csak az őszi-téli időszakra zárnak be és majd májusban fognak újranyitni. De akkor is, egy kicsit megijedtünk, hogy utolsó naposak vagyunk, ki tudja mire számíthatunk…

Még mielőtt rövid helyzetjelentést adnánk arról, hogy milyen egy utolsó napos étterem élete, essen pár szó magáról a helyszínről. Hatalmas nagy terület a főút mellett, ránézésre kb. 100 fős befogadóképesség a teraszon. Igazi olaszos hangulat, ami nem mű, hanem egészen autentikus. Kockás terítő, mediterrán kőberakás, igazi olasz zene, olasz pincérlány, olasz pizzasütő, rengeteg olasz alapanyag…

2_kep.jpgForgattuk az étlapot: szalámi válogatás, sajt válogatás, saláták, levesek, tészták, rizottók, pizzák, halak, grill ételek…stb.

Legyünk bátrak és csapjunk bele, kezdjük egy toszkán tenger gyümölcsei levessel.
A felszolgáló felhívta a figyelmünket, hogy ez egy főétellel felérő adag, így inkább kettétálalva kértük, hogy más ételeknek is maradjon majd hely.

3_kep.jpgA képről lehet, hogy nem látszik, de valóban egész komoly adagról van szó.
Friss házi kenyérrel kínálták ezt a paradicsomos alapú levest, benne egy óriási rákkal, valamint egészen tekintélyes mennyiségű garnélával, tintahalkarikával és persze kagylóval. A betétek frissek, a kagylóhús nem töpörödött össze, a garnélák puhák, a házi kenyér pedig isteni.

Jöjjenek a főételek:4_kep.jpgGrillezett marha hátszín, grill zöldségekkel és gombával.
Közepesen átsütve kértük és így is érkezett, belül annyira volt rózsaszín a husi, amennyire kell. Jól eltalált sütés, a szolid fűszerezés pedig még karakteresebbé tette a hátszínt.

 

5_kep.jpgSofisticata Pizza (San Marzano paradicsom, bivaly mozzarella, Prosciutto di Parma, rukkola, Parmigiano Reggiano, bazsalikom).
Ez aztán a pizza. Vékony tészta, kívül ropogós, belül puha, jó minőségű paradicsomszósz, szuper feltétek. Igencsak megdicsértük a pizzát, olyannyira, hogy úgy gondoljuk valahol egy szinten mozog az encsi Anyukám Mondta étterem pizzájával. A felszolgálótól megtudtuk, hogy a lisztet, de még az élesztőt is Olaszországból hozzák, sőt még a pizzasütő is olasz! :)

A főételek befejeztével már csak épp egy desszertnyi helyünk maradt.

6_kep.jpgPanna Cotta málnavelővel.
Ez a könnyű tejes, tejszínes desszert nagy kedvencünk, amit sokféle gyümölccsel lehet fogyasztani. Itt most a málna volt terítéken. Csatos üveg, ízléses tálalás, remek állagú puding.

 

7_kep.jpgTiramisu.
A másik nagy kedvenc, de kinek nem?
Otthon is szoktunk készíteni, de étteremben is gyakran rendelünk. Itt a tálalás mondhatni rusztikus volt. A jellegzetes kávé íz jó arányban volt jelen, a mascarpone nem itatta át teljesen a piskótát. Jó állagú, krémes tiramisut kaptunk, amit megfejeltek még egy ajándék gombóc házi! pisztácia fagyival is.

A kezdeti utolsó napos félelmeink szerencsére nemhogy nem igazolódtak be, éppen ellenkezőleg. Annyira kellemes csalódás volt ez az étterem, amire álmunkban sem számítottunk volna. Pozitív emberek lévén nem keressük direkt a hibákat egy étteremben, de azért mindig szoktunk találni. Ezen az estén nem találtunk semmit, amibe beleköthetnénk.
Talán egyvalamit. Azt, hogy az étterem májusig zárva tart. :)
De a viccet félretéve: a felszolgálás rendkívül kedves és informatív, a gyerekeknek van külön játszóház, az étterem tiszta, az ételek mind-mind finomak, jó minőségű alapanyagokkal és technikával készülnek.
Az árak közepesek, de abszolút megfizethető tartományban mozognak.
Kár, hogy a Balaton környékén a legtöbb étterem szezon után bezár, de reméljük, hogy ez nem lesz mindig így és legalább a jobb helyek egyszer be mernek vállalni egy téli szezont is. A Spoon il Mercato érzésünk szerint szezonon kívül is működne, de persze ezt nekik kell tudni és eldönteni.
Mindenesetre az biztos, hogy mi a májusi nyitásra visszatérünk és már alig várjuk az újabb élményeket!

8_kep.jpg

Spoon il Mercato
8172 Balatonakarattya, Rákóczi út 44.
FB: https://www.facebook.com/spoonmercato

Látogatás dátuma: 2015. szeptember

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr977774866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása