csalogany_1.jpgLehet-e kombinálni olyan fogásokat egymással, melyek már önmagukban sem egyszerűek? Lehet-e eléggé bevállalós egy hangulatos magyar étterem? Lehet-e kellően innovatív egy étlap melynek alapja mindaz, amit nagyanyáinktól tanultunk? És vajon lehet-e bor és étel szétválaszthatatlanul tökéletes páros? Ha szeretnénk releváns válaszokat kapni a fenti kérdésekre, érdemes ellátogatnunk a budai házak alatt található Csalogány 26 étterembe.

HANGULAT
A Csalogány érdekes fúziója a fine dining-nak és a lakásétteremnek. Mindamellett, hogy a kevés asztal és kis tér ellenére megtöltik a helyet a sommelier-k és főpincérek, a hely hangulata egy nagy nappaliét adja át a halk zenével, a falfestményekkel és a könyvespolc mögül csengőszóra érkező ételkülönlegességekkel. A lakásétterem hangulatot lehet kedvelni és egyaránt találni feszélyezőnek, a balanszot pedig a családias atmoszféra teremtheti meg, mely az ott dolgozók feladata.

ÉTEL
A legtöbb ember nem úgy jár étterembe, hogy előtte otthon megnézi online az étlapot, hanem szimpátia alapján beül és ott választ. A Csalogány repertoárja egy leszűkített, pár fogásos étlapból áll, így könnyen lehet, hogy itt nem mindenkinek sikerül a maga kedvére választania. A tányérok egy 4- vagy akár 8-fogásos degusztációs menü keretein belül hatékonyabban állják meg a helyüket, mint önállóan, viszont a szép csengés és a gasztronómiai innováció és fantázia találó. Az előételek közül hiányzik egy olyan ízelítő, melyet érdemes, vagy egyáltalán lehetséges megosztani – és nincs egy kellemes vacsoraindító leves sem, így egyből a főételekhez térünk: Magyartarka-stefánia fehérrépapürével és Szopósmalac-sült lencsével.

A rendelés után érkezik az amuse: csalogany_2.jpgtejszínes erdei gomba, pesto-gyöngyökkel a tetején. Érdekes indítás – nem feltétlenül azt a szerepet tölti be, amit kellene (hogy berobbantsa az ízlelőbimbókat, hogy előkészítse a szánkat egy vacsorára), ugyan a tejszíntől nehézkes, de a frissen ráaprított újhagymától friss és kert-ízű.

 

Az ételek hamar érkeznek; a tálalás lenyűgöző, tökéletes megkreált kompozíciók, minden apró részlet a helyén van, és látszik, hogy nagy gonddal került oda.

csalogany_3.jpgMagyartarka-stefánia fehérrépapürével
A marhaszelet kellően porhanyós, de szaftos belül, jó párost alkot a ress zöldbabbal. A püré egyszerűségében nagyszerű, mintha csak a vasárnapi húslevesben főtt fehérrépákat törném össze.

 

csalogany_4.jpgSzopósmalac-sült lencsével
A másik tányér kevésbé grandiózus – a tökéletesnek tűnő szilveszteri fogás ugyan remek harmóniát alkot, de a malac intenzívebb fűszerezésért kiált, és a lencsét pedig csak a ropogóssága teszi újszerűvé, ráhelyezve az innovációt a nagyi főztjére.


A desszertek kis létszáma miatt egy pohárkrém mellett egy sajttálra nevezünk be – Passiógyümölcsös kávékrém mangóval és egy Sajtválogatás egy pohár félédes tokaji hárslevelűvel.

csalogany_5.jpgPassiógyümölcsös kávékrém mangóval
A pohárdesszert remekül el van találva, egyértelműen a vacsora fénypontja, kellően trópusi, a kávé mégis dominál, egyszerre fanyar, édes, kesernyés és friss.

 

csalogany_6.jpgA sajttálon a racklette-től a zseléig mindegyik falat passzolt a borral, egy kisebb családi pincészet nedűjével, a mellé tálalt falatnyi füge pedig kellemes lecsengést adott a tányérnak.

SZERVIZ    
A fentebb említett családias hangulat beleütközött a profizmus falába, habár nem volt fehér kesztyű és bólintás, az érzésünk ehhez hasonló volt. Mindamellett a professzionális szerviz az ajánlások hiányában is meg tudja állni a helyét itt, vagy akár egy hasonló fine dining helyen.

KIKNEK?
A degusztációs menük és hosszas borvacsorák leginkább üzleti partnerek kötetlen beszélgetéseinek adnak tökéletes otthont, vagy akár egy-egy családi ünnepség szép helyszíne lehet, de betévedő turisták és szerelmes párok is jól érezhetik magukat, ha vágynak erre a hangulatra, és megéheznek a 21. század „elfranciásodott” magyar konyhájára.

Csalogány 26 étterem
1015 Budapest, Csalogány u. 26.

Látogatás dátuma: 2015. október

Szerző: Keksz Boglárka

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr747990425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása