köles 1 kép.jpgEz a blogbejegyzés egyszerre egy rossz és egy jó hírrel kezdődik.
A rossz és köztudott hír, hogy gyakorlatilag napról-napra egyre több gluténérzékeny ember él a világon, akiknek az életében ez a probléma nem kis nehézséget és lemondást okoz.
Viszont mindenképpen jó hír, hogy Budapesten nyílt egy olyan ételbár, amely 100%-ban figyelembe veszi az ő igényeiket és kizárólag gluténmentes ételeket kínál.
Ez a Köles ételbár, a VII. kerületi Kertész utcában.
A gluténérzékenyeknek nagyon kell figyelniük arra, hogy véletlenül se fogyasszanak olyan ételeket, amelyek búzát, rozst, árpát és zabot tartalmaznak. Sőt, még nyomokban sem tartalmazhatnak az ételek az előbb felsorolt alapanyagokból. A gluténra érzékenyeknél hamar jelentkeznek a tünetek, főleg emésztőrendszeri problémák formájában.
Azt nem lehet mondani, hogy ne indult volna el egy fejlődés a magyarországi vendéglátásban, mert egyre több étteremben lehet már kérni és elérni gluténmentes fogásokat, de olyan hely ahol minden garantáltan gluténmentes eddig nem volt.
A Köles éppen ezért egy nagyon szimpatikus és bátor vállalkozás.
Igen, bátor!
Amikor mi a Kölesbe látogattunk rögtön ez jutott eszünkbe.
Ugyan egyre több a gluténra érzékeny ember, mégis valahogy erre a betegségre rengetegen legyintenek. Sőt, ami a legrosszabb lehet egy étteremnek, hogy vannak olyan gluténérzékenyek is, akik más helyeken szerzett negatív tapasztalataik miatt már ki sem merik próbálni az olyan helyeket, ahol gluténmentes fogásokat is ígérnek.
Ezért mondjuk tehát, hogy bátor vállalkozás a Köles…

Az étterem megálmodói: Hadarik Rita gasztroblogger (ritakonyhaja.hu) és Juhász Krisztina táplálkozási szakértő. Kettejük jó barátságának eredménye ez a hiánypótló étterem. Az augusztusban nyílt Kölesben szinte minden nap változik a menü, mert a lányok a reggeli alapanyag beszerző túráikon mindig arra törekednek, hogy csak a legfrissebb és legjobb minőségű zöldséget, gyümölcsöt és húsféléket szerezzék be. Éppen ezért csakis szezonális ételekkel találkozhatunk náluk, tehát nemcsak, hogy egészséges, de mindig aktuális és emellett finom fogásokat próbálhatunk ki.
Ami pedig a legjobb, hogy természetesen nemcsak gluténérzékenyeknek szól ez a hely, hanem bárkinek, például a DiningCity csapatának is! :)
Mi egy decemberi napon látogattunk el ide és az alábbi ételeket próbáltuk ki:

köles 2 kép.jpgCurrys kókusztejes kukoricaleves - ez egy ázsiai jellegű fűszerezésű leves, a tejtermék kókusztejjel volt kiváltva, ezért ez a leves laktóz és tejmentes is volt.


köles 3 kép.jpgRoston sült csirkemell - a hússzeletek citromhéjjal és friss zöld fűszerekkel ízesített olajos pácban érlelődnek, majd a rostlapra kerülnek. Különleges és egyedi ízű volt a hozzá kínált szőlő, a felezett kimagozott szőlőszemeket, koriandermagos csilis és lilahagymás salátaöntettel ízesítették.

köles 4 kép.jpgCsokoládé torta - gluténmentes lisztkeverékkel készül. Tonkababos, vaníliás és narancsos változatban szokták készíteni. Nagy kedvenc a Kölesben.

A 3 fogás elfogyasztása után jóllaktunk és egész könnyűnek is éreztük magunkat, ami rendkívül jól esett.
A Köles hétköznapokon 10.00 órától 18.00 óráig van nyitva, szombaton 14.00 óráig, így az étterem inkább az ebédelni vágyókat vonzza, de érdemes beülni egy kis kávézásra, süteményezésre is. Választástól függően kb. 1.000-1.500 Ft-ért lehet egy teljes ebédmenüt elfogyasztani.
A gluténérzékenyeknek mindenképp ajánlott, de valójában bárkinek megfelelő választás a Köles, ha egy egészséges és könnyű ebédet szeretne elfogyasztani…

Látogatás dátuma: 2013. december

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr285694853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása