1 kép laci konyha.jpg

Biztosan mindenki evett már Lacikonyhán, de olyanban, mint a Hegedűs Gyula utcai Laci! Konyha! valószínűleg már jóval kevesebben.
Merthogy ilyen típusú Lacikonyhából csak egy van!
A Laci! Konyha! azon kevés éttermek egyike az országban, ahol nincs állandó étlap, ahol minden nap más az ebéd és a vacsoramenü…

Mogyorósi Gábor séf és csapata naponta valami mással rukkol elő a konyhán, éppen ezért minden alapanyag és étel a lehető legfrissebben kerül a tányérunkra. Fontos még hozzátenni, hogy az ár/érték arány is kiváló, de hogy mi mennyibe kerül és miket ettünk az egy kicsit lejjebb olvasható.

Egy csütörtök esti napra foglaltunk asztalt január elején. Az étterembe belépve az embernek kicsit olyan érzése támadhat, mintha eltévedt volna. Több kiadvány alapján is Magyarország 10 legjobb éttermébe sorolt Laci!Konyha! belülről kissé szedett-vedettnek tűnik, a falakon graffitik és poszterek. Mégis a belső és a design nem véletlen ilyen! Laza fesztelen hangulatot kölcsönöz a belső, ehhez pedig csúcsgasztronómiai élmény társul. Hogy milyen ez az élmény azt mindenki megtapasztalhatja a saját tányérján, vagy ezen a blogon. :)

Nagy a kontraszt tehát itt, de aki olvassa a blogunkat és a korábbi bejegyzéseket az tudja rólunk, hogy mi az ellentéteket különösen szeretjük. Félre tehát a sémákkal, kezdődik az este…

Összesen 4 féle előételből, 5 féle főételből és 2 féle desszertből tudtunk választani. Az „étlap” fel van írva egy táblára, de nyomtatott formában is megkapjuk. 2. kép Laci konyha.jpgEbből a 11 ételből az étterem egy 5 fogásos menüt is kínál, ami nem szabadon választható, a séf állítja össze. Ez a menü összesen 6.500 Ft, azaz 1 fogás így mindössze 1.300 Ft.
Egyikünk rögtön kért is egy menüt, a másikunk pedig az étlapról választott egy előételt, egy főételt és egy desszertet.

Az ételek felszolgálása előtt érkezett egy kis ajándék a konyhából:

Burgonya velouté, petrezselyem olajjal.
A velouté olyan mint egy leves, de annál jóval sűrűbb, finom és jó volt kezdésnek, de a lényeg ezután jött…

3 kép laci konyha.jpgAz előételünk közös volt, mert külön előételként is ezt a fogást választottuk, illetve a menü első fogása is az alábbi volt: Rántott garnéla burgonyasalátával.
Korrekt adag, a képről talán nem látszik, de elég sok garnéla volt benne. A rákhús puha, a salátás-burgonyás köret könnyű és egyáltalán nem száraz, a fogást korianderrel tették még izgalmasabbá. Ez az előétel eteti magát…


4 kép laci konyha.jpgEzután a menü 2. elemeként jött: Kacsaleves, kacsamájjal.
Gazdag ízvilágú leves, ami nemcsak annak köszönhető, hogy citromfűvel és lime-al is ízesítették, hanem annak is, hogy egy különleges eljárással készítik az alaplevet. Ez az alaplé bizony már hónapok óta fő… :) Persze ezt nem kell szó szerint érteni, a lényeg, hogy az alaplé rendkívül hosszú ideig fő, folyamatosan frissül új húsokkal és zöldségekkel. A sok felfőzés egy összetettebb ízvilágot ad a levesnek, ez által könnyű, de mégis tartalmas lé jön létre. A tányérunkba pedig ebbe kerül bele a szeletelt kacsamáj és a házi tészta, egy kis korianderrel. Érdekes, mert a leves az első kóstolásnál nem különösebben fogott meg, de aztán ahogy elkezdtem kiérezni az ízeket, a fogás közepénél már nem lehetett abbahagyni a kanalazást.

5 kép laci konyha.jpgA menü 3. fogása: Karfiolos rizottó.
A jó rizottó kissé „szaftos”, de az állaga mégsem olyan a rizsnek, mint a tejberizs esetében, hanem annál azért keményebb. Itt pont ilyet kaptunk. A karfiol kis cikkekre volt vágva, a rizottót pedig nyakon öntötték egy kis pecorino habbal. Húsevő létünkre ezzel a fogással is elégedettek voltunk.

6 kép laci konyha.jpgA menü 4. fogása: Ököruszály árpakásával.
Nem tudtam mire számítsak ennél a fogásnál, de az az igazság, hogy az erős felvezetés után nem hittem, hogy csalódni fogok. Nem is csalódtam. Most ettem először ököruszályt, vagyis marhafarkat. Eddig valahogy kimaradt az életemből ez a húsféle, de ami késik nem múlik. :)
Az ököruszály, az árpakása, a főételhez adott barna csiperke és shimeji gomba a tányér aljára locsolt jus-al (pecsenyelé), valamint a korianderrel keveredve egy komplex és igen tartalmas főételt eredményezett. Olyannyira, hogy egyikünknél ennek a fogásnak a végénél jött az az érzése, hogy „na, most laktam jól”.

7 kép laci konyha.jpgA másikunk főétele: Ribeye, sült polentával.
Legnagyobb örömünkre nem spóroltak  a marhaszelettel! :)
Nagyon szeretjük a rosé húsokat és ez pont ilyen volt. Puha, szaftos, a húsra pedig egy kis vékony borsréteg is került és a már említett jus. Köretnek polenta és pak choi (bordáskel). Laktató és igen ízletes fogás.

8 kép laci konyha.jpgA  desszert előtt mindketten kaptunk gyomorkímélő gyanánt egy kis házi banánfagyit. Jól is esett, mert kellett egy kis szünet a desszert előtt.

9 kép laci konyha.jpgA menü 5. fogása, azaz a desszert: Pomelo, tejföl fagylalt.
A pomelo nem különösebben a kedvencem, de a fagyival és a pohár alján lévő mascarponés-vaníliás tejszínhabbal kellemes kis desszert kerekedett ki lezárásként.


10 kép laci konyha.jpgA másikunk desszertje: Gesztenye flan, házi kávé fagylalttal.
A kávéíz dominálta a desszertet (kávéfagyi), olyannyira, hogy az étkezés végére tervezett kávézásból már nem is lett semmi, mert a kávéadag itt megvolt. :) A desszert tetejére (mint a créme brulée-n) egy kis cukor volt égetve, de nem túl vastag rétegben. A gesztenye íz annyira nem érződött, de összességében ez is egy jó kis édesség volt.

11 kép laci konyha.jpgLegvégül pedig búcsúajándékként málnás sorbet kaptunk, narancsos keksszel.

Mindent egybevetve ezen az estén rengeteg féle alapanyagot kóstoltunk, főleg, mert néha egymás tányérjába is bele-bele ettünk. :)
A kiszolgálás mindvégig nagyon diszkrét volt, a felszolgálók akkor jöttek, amikor kellett és a kérdéseinkre mindig készséggel válaszoltak.
Mi úgy foglalnánk össze néhány szóban ezt az éttermet, hogy: Kreatív, rendkívül jó ár/érték arányú konyha, gazdag ízvilággal, laza, könnyed környezetben.
Az 5 fogásos menü tehát 6.500 Ft-ba kerül, a külön kért fogások pedig: garnélás előétel 1.900 Ft, ribeye 4.500 Ft, gesztenye flan 1.200 Ft.
A kb. 14.000 Ft-os összeg első hallásra lehet, hogy soknak tűnik, de 2 főre ilyen minőségben mégsem az. Ezért az árért pedig összesen 8 féle ételt ettünk + a konyha kis ajándék fogásait.
Az étterem egyébként csak hétfőtől péntekig van nyitva, 12.00-től 15.00-ig (ilyenkor 2.200-ért kétfogásos, 3.000-ért háromfogásos menü fogyasztható), illetve vacsoraidőben 18.00-tól 22.00-ig.

Emlékezetes és ízletes este volt, ide biztos visszatérünk még…

Látogatás dátuma: 2014. január

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr115759319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása