1 kép godunov.jpgA nagyon szerény számú Budapesten fellelhető orosz ételeket is kínáló éttermek tábora nemrég egyel nőtt, ugyanis megnyílt a Godunov Étterem és Vodka Bár a Bazilikától 2 percre, a Sas utcában.
A Godunov nem mondható kizárólag orosznak sem és európainak sem, inkább a kettő ötvözete, ja és fontos megemlíteni azt is, hogy talán a fővárosban ez az egyetlen hely, ahol molekuláris koktélokat is tudunk kóstolni!
Hogy milyen is ez a koktél és hogy milyen finomságokat kóstolt itt meg a DiningCity kis csapata az ebből a bejegyzésünkből rögtön kiderül.
Ja, és a bejegyzés végén lesz egy kis kellemes meglepetés is… :)

Először is amikor beléptünk ide akkor egyértelműen egy kis luxus vett minket körül, ugyanis az étterem asztalai, székei, a csillárok, a modern bárpult, a fények és nem utolsósorban a hatalmas vodkás üvegek mind-mind olyan minőségűek voltak és olyan összhatást keltettek, amik megalapozták a vacsora hangulatát is.
Az előre foglalt asztalunkhoz odakísértek minket, kabátokat a személyzet vitte a ruhatárba, a felszolgáló Hölgy pedig nem azt kérdezte elsőnek, hogy mit kérünk inni, hanem, hogy milyen hangulatunk van és milyen ízeket kedvelünk vagy szeretnénk most kipróbálni. Ez nagyon tetszett, mert miután egyikünk inkább savanykásabb, másikunk meg édesebb ízekre vágyott, a Hölgy rögtön el is mondta mit ajánl italban/ételben és mi rábíztuk magunkat (mint kiderült az est folyamán egyszer sem bántuk meg). Az egyik kellemesen édes koktélunkban az alábbi összetevők voltak: vodka-bazsalikom-eper-lime-gránátalma. Nem mindennapi mix!

Belenéztünk az étlapba és egy rövid, de annál ütősebb ételeket felsorakoztató kis listát böngésztünk. Összesen 3-3 fogást kértünk, mindketten más ételeket (hogy megkóstoljuk egymás fogásait is). A választásban itt is sokat segített a felszolgálónk, próbáltunk abba az irányba menni, hogy minél különlegesebb ételeket próbáljunk ki.
2 kép godunov.jpg

Miután leadtuk a rendelést az előételek előtt hoztak nekünk egy kis kanálon egy-egy „koktélkapszulát”. Ez a bár ajándéka a vacsora előtt... Úgy tudjuk, hogy ezen az egy helyen lehet csak Budapesten molekuláris technológiával készült koktélokat inni… vagy azt is írhatnánk inkább, hogy enni. :)
A dolog lényege, hogy a koktélok halmazállapotát megváltoztatják és a kis gömbök külsőre rugalmas zselé állagúak, de amikor a szájpadlásunkon összenyomjuk (szinte szétrobbant a gömb) akkor már érezzük a benne lévő intenzív ízű, folyékony italt. Mi egy whisky koktélt kaptunk, ami lime-al, chilivel, kakaólikőrrel volt keverve és benne egy kis belga fehér csoki „csepp” volt.


A különleges koktéljaink után még egy meglepetés következett. Ha már a bártól kaptunk ajándékot, akkor a konyha sem maradhat ki! :)
Egy hosszú tányéron egy kis kóstoló érkezett (Zakuszki), balról jobbra a következőek falatokkal:

3 kép godunov.jpgBorogyinszkij kenyér sós heringgel; Pácolt paradicsom kecskesajttal; Tojáskrém sós uborkával; Lazac kaviár. A kóstoló egyes kenyérféléit frissen, helyben egy fa tüzelésű kemencében sütik, ahol a Vodka Bár snack menü (is) készülnek...
Mind a négy falat finom volt, legjobban a kaviáros és a kecskesajtos ízlett.

Ezek után érkeztek az első fogások…

4 kép godunov.jpgUkrán borscs leves zöldséges céklaeszenciával és tejfölhabbal (1.190 Ft).
Ez a leves olyan népszerű és ikonikus Oroszországban és Ukrajnában és általában a szláv országokban, mint nálunk a gulyásleves. A borscsban rengeteg alapanyag található, felsorolni is nehéz lenne, legalább 15 féle. Legfontosabb eleme a cékla, ami meghatározza a leves ízét és persze színét is. Az alaplé pedig marhahúsból készül, ebbe kerül majd bele a hosszú csíkokra vágott sokféle zöldség, minden elem külön-külön időrendi sorrendben (burgonya, káposzta, cékla, sárgarépa, fehérrépa, hagyma…stb. Hosszú, időigényes az elkészítési mód, de annál kifizetődőbb, mert annyira finom. Mi csak úgy jellemeztük a Godunovban elfogyasztott borscsot, hogy az elmúlt évek egyik legfinomabb levese. Túlzás nélkül állítjuk, hogy számunkra az est fénypontja volt.


5 kép godunov.jpgA másik előétel: Roston sült libamáj Saint Maure Boujon sajttal és vörösboros mirabelle szilvával (3.390 Ft).
Akik olvassák a blogunkat már tudják, hogy a rosé húsok, a kecskesajt és a libamáj rajongói vagyunk, így itt is ki kellett próbálni. 2 szelet remekül megsütött libamájat kaptunk, belül nagyon puha volt, kívül meg enyhén pirított. A hozzá adott brie jellegű kecskesajt pedig a felvágás után folyós és nagyon karakteres, intenzív ízű. Ez az előétel elég komoly adag volt, a sajt és a máj önmagában is laktató.

A főételek szervírozásába hiba csúszott, egyikünk bárányt kért, másikunk tigrisrákot és nem sikerült egyszerre elkészíteni ezt a két fogást. De az az igazság, hogy ebből nagyon jól jöttünk ki, mert amíg egyikünknek kihozták a tigrisrákos főételt, a másikunk abban a pillanatban kapott kárpótlásul egy kisebb adag pelmenyit… majd ezután már érkezett is a bárány. A pelmenyinek nagyon örültünk, mert amúgy is gondolkoztunk rajta, hogy jó lenne megkóstolni, hát tessék, kérni sem kellett és érkezett egy kevés ajándékba! :)

6 kép godunov.jpgBárányhússal töltött pelmenyi tejfölhabbal:
Ez az orosz töltött tészta olyasmi, mint például az olaszoknál a ravioli. Marha, birka és sertéshússal is szokták tölteni, vagy ezek egyvelegével. A tésztát húsos alaplében főzik, így egy egészen laktató és komplex étel. A bárány húsos pelmenyi ízletes szószban („bárány eszenciában”) pihent.

7 kép godunov.jpgFőétel 1:
Tigrisrák kókusztej mártásban, grillezett édesköménnyel és gránátalmával (6.890Ft).
A fogás tartalmazott még vaníliát és koktélparadicsomot is, az édeskömény pedig a rák alá lett elhelyezve. Rengeteg íz találkozott a tányéron, persze az egésznek az alapja a kókusztej volt. Egy édes tengeri főételt kaptunk, nagyon jó minőségű és friss alapanyagokkal, gyönyörű fehér és puha húsú rákokkal.

8 kép godunov.jpgFőétel 2:
Báránygerinc mogyoró croustadban, édes sonkahagymával és le puy lencseraguval (5.490 Ft).
A báránygerincek mogyorókéregbe voltak forgatva és kissé elvitték az egyébként remekül elkészített roséra sült hús ízét. Ez az egy fogás volt az este folyamán, ami a mi ízlésünkhöz nem teljesen passzolt. Az ízletes mogyoróvaj szerintünk sok volt a bárányon (persze ez ízlés kérdése), de egy egyszerű mozdulattal a mogyoró réteg nagyját el lehetett távolítani a húsról, úgyhogy végül megoldottuk a feladatot. :)
A bárányhús jól lett elkészítve, a lencseragu pedig kellően szaftos volt, tele zöldségekkel. A megunhatatlan tejfölhab már egy ismerős kiegészítője ennek a fogásnak is, nemcsak esztétikai, de kulináris élvezeteket is nyújtva.

Desszertek:10 kép godunov.jpgPassió gyümölcsös csokoládétorta cream fress fagylalttal (1.390 Ft).
Tetszetős tálalás, a külső csokis rétegen belül csokoládé mousse, alul piskóta, felül pedig passió gyümölcs zselé. A mousse ebben a verzióban kicsit töményebb volt, mint a megszokott, de ennek ellensúlyozására került a cream fress fagyi is a tányérra. A két összetevő kombinációja egy remek desszertet eredményezett.

9 kép godunov.jpgSáfrányos sajttorta eper chutney-val és bazsalikom kaviárral (1.390 Ft).
Egy egészen felüdítő, számunkra tavaszias érzést keltő desszert. Ez a krémes édesség pont annyira volt édes amennyire kellett, az eper chutney-val összekeverve könnyed lezárása volt a vacsorának.

Véget ért a vacsora, itt voltunk több mint 2 órát és minden percét élveztük. Az étterem majdnem teltházzal működött, pezsgő volt a hangulat, a vendégek fele lehetett külföldi, fele magyar és szemmel láthatólag mindenki jól érezte magát.
Érdemes tudni, hogy több mint 100 féle vodkakülönlegességből lehet választani és este 9 óra után a Godunov „átalakul” vodka bárrá, ahol még oldottabb hangulatban lehet az estét eltölteni.
Maga a konyha most januárban délután 5-től van nyitva és akkor jöjjön az a meglepetéshír, amit a bejegyzés elején írtunk, azaz:
A Godunov összes ételét január 31-ig 17.00 és 20.00 óra között
50%-os kedvezménnyel lehet kipróbálni!!! :D
Mi is ebben az időszakban jöttünk, így a fent is leírt áraknak csak a felével kell számolni!

Mivel egyrészt nem igazán található ilyen típusú étterem Budapesten, másrészt pedig mind az italok, mind az ételek tekintetében minőséget és egyediséget kapunk, valószínűsíthető, hogy sokan fogják felírni a listájukra ezt az éttermet, a mindenképpen „kipróbálandó” kategóriába.

Látogatás dátuma: 2014. január

Godunov Étterem és Vodka Bár
1051 Bp. Sas utca 4.
+36 (1) 328 0081
www.godunov.hu
www.vodkabarbudapest.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr995769242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása