sajt_kep1.jpgA budapesti Hold utcai vásárcsarnokban nagy események zajlanak. Sorra nyitnak a jobbnál-jobb, egyelőre főleg ebédidőre specializálódó street food helyek és szaporodnak a jó értelemben vett piacosok is. Itt már szinte mindenféle ételt és konyhát megtalálhatunk. Van itt jó féle halas, tésztás, rántott húsos, pizzás, lángosos, ázsiai…stb. Most újabb gyöngyszemmel gyarapodott a kínálat, a földszinten megnyílt a Via Lattea Gourmet Shop, amely Gianni Annoni legújabb gasztro-vállalkozása.

Miután Gianni Annoni az éttermének köszönhetően az elmúlt években sikerre tudott vinni az Arany János utcában egy delikátesz üzletet, majd egy kézműves fagylaltozót, főzőiskolát és borbárt, elérkezettnek látta az időt, hogy a Belvárosi Piacon is kialakítsa „az olasz sarkot”. Tavaly egy tésztázóval, a Pasta e Sugo-val indult minden, majd néhány héttel ezelőtt a piac földszintjén megnyitotta a Via Latte Gourmet Shop-ot, ami a gasztronómiai szakemberre jellemzően, szinte csak kuriózumokat tartogat.

sajt_kep2.jpg

sajt_kep3.jpgA pultban az olasz sajtokon, sonkákon és szalámikon kívül megtalálható összesen 37 fajta francia, belga, holland és spanyol termék is, köztük olyan olasz egyediségekkel, mint a Castelmagno di Montagna, ami régi eljárás szerint készül, nem pasztőrözött tejből, vagy a 110 napos érlelésű gorgonzola.

sajt_kep4.jpgValamint, egy Carpigiani gépnek köszönhetően, különleges eljárással, helyben készült, friss sajtok, túrók, ricották, mascarponek és joghurtok is. Gianni a tejtermékekhez négyfajta magyar tejet – juh, kecske, tehén és bivaly – használ hol egyben, hol külön. A gép leginkább a lágy sajtokra specializálta az üzletet, de hamarosan maximum három hónapig érlelt sajtokkal is várni fogja a vásárlókat. S ha valaki nagyon kíváncsi lenne a sajtok készítésére, bármikor megnézheti a minimum 4 óra hosszat tartó folyamatot, hiszen az üzlet hátuljában található üzem fala üvegből készült, ezzel is garanciát vállalva a minőségre.

sajt_kep5.jpgA szaktudást Carlo Piccoli sajtkészítő mester biztosítja az üzletnek, aki megalapította néhány évvel ezelőtt az Accademia Internazionale dell’Arte Casearia-t, a sajtkészítő mesterek szövetségét, aminek magyarországi referenciaüzlete a Via Lattea Gourmet Shop.

Belvárosi gasztrosarok:
Nem lenne piac a piac, ha nem lenne legalább egy valaki, aki hamisítatlan lángossal várja az érkezőket.

sajt_kep6.jpgGianni Annoni erre is gondolt a Fritú-val, ahol a két kultúrát igyekszik összekapcsolni. A magyar lángoson kívül ezért pizza fritta és montana is kapható. De Dél-Olaszország sem hiányozhat a palettáról a pizza fritta al forno-val, ahol a lángost beleteszik egy formába, majd megsütik, hogy a feltétek összeérjenek.

sajt_kep7.jpgHogy teljes legyen a kép, egy pizzázó is megnyitotta ablakait, a Margherita, rögtön a Fritú mellett. Az alapanyagok nagy része a Via Lattea-ból érkezik ide is, ahogy a Fritú-ba. Mivel a kézzel pörgetett pizzák nagyok, negyedelve is vásárolhatók, nem csak egészben. S ha már igazi olasz vircsaftról beszélünk, crespelle-t, azaz olasz palacsintát is kínálnak sós és édes változatban.
Január végétől pedig a Pasta&Sugo teljesen új megjelenéssel, koncepcióval és tésztákkal várja a vendégeket, ahol Gianni friss tésztái lesznek megtalálhatók heti váltásban.

Mi néhány napja kipróbáltuk a sajtokat, legközelebb a lángos és pizza lesz soron.
Ha kedvet kaptatok, akkor mindenképpen látogassatok el a Hold utcai vásárcsarnokba, tele van csupa jó gasztro-egységgel egy igencsak rendhagyónak mondható környezetben.

Belvárosi Piac
1054 Bp. Hold utca 13.

Látogatás dátuma: 2015. december

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr498206132

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sajtbolt van a Hold (utcai piacon) 2015.12.29. 09:23:41

Mikor megtudtam, hogy megnyílt a Zsendice sajtbolt a Hold utcai termelői piacon, elhatároztam, hogy mindenképpen sort kerítek egy látogatásra, ugyanis érintőlegesen kóstoltam már egy-két Bükki sajtot, de az egész sajtpalettájukon szerettem volna végigm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdudia 2018.04.18. 15:46:47

A cikkről jutott eszembe egy újonnan szerzett élményem egy mostanában nyílt olasz étteremmel. A hely neve Oinos, és olyan igazi olaszos kisugárzása van ott mindennek. Az ételektől kezdve a felszolgáláson át a kialakításig. Engem eléggé megfogott a hangulat így 1 alkalom után, ajánlom mindenkinek hogy próbálja ki. Az étlapjukhoz itthagyok egy linket, ha valakinek megjött volna a kedve enni egy jót oinos.hu/etelek/
süti beállítások módosítása