kobuta1.jpgIgazán hiányzott már Budapesten egy olyan japán étterem, ahol nem csak a megszokott sushi és ramen dominál...

A nemrég nyílt Kobuta étteremben jártunk, ahol Takács Lajos séf egészen újszerű nézőpontból közelíti meg a japán gasztronómia világát. Mint tudjuk, a japánok híresek arról, hogy az alapanyagok minőségét illetően nem kötnek kompromisszumot. Ugyanez igaz a konyhatechnikára vagy éppen a precizitásukra is. Ezt a szellemiséget képviseli a Kobuta étterem, annyi csavarral, hogy olyan alapanyag párosításokat és csavarokat visznek bele egyes fogásokba, amire a még gyakorlott gasztrofanatikusok is rácsodálkoznak.
Takács Lajostól nem szokatlan, hogy például egy húsos ételhez köretként kagylót tálal fel.

kobuta2.jpgAhogy a magyar és japán konyha fuzionálása is bevett szokása. Néha olyan ételekkel is előjön, mint a miso-s pontyhalászlé - melyet régebben már volt szerencsénk kóstolni!
Maga az étterem nyitvatartása és minimalista stílusa is rendhagyó. Heti 2 napot vannak nyitva (péntek és szombat), akkor is csak vacsorára. Egy előre meghatározott hosszú, 9 fogásos menüsorral várják a vendégeket, de lehet 7 vagy 5 fogásosra is szűkíteni a menüsort.
Mi a 9 fogásos menüt ettük végig, az alábbi tételeket:

kobuta3_1.jpgVaj algával, kenyérrel

 

kobuta4.jpgCsirke terrine, kagyló ceviche

 

kobuta5.jpgRákos gyoza

 

kobuta6.jpgKacsamáj, tokhal, mangó

 

kobuta7.jpgChawan mushi (tojás kocsonya) gomba

 

kobuta8.jpgHalibut, barnított vaj, szárított miso

 

kobuta9.jpgKatsu válogatás

 

kobuta10.jpgBárány curry, lencse

 

kobuta11.jpgSárgakrémes yuzus piskótatekercs

Minden fogáshoz egy pohár bor is jár, így egy igen komplex 9 fogásos, fúziós japán borvacsorát élvezhettünk. Valamennyi fogás valamilyen meglepetést tartogatott. A csirke terrine-hez háromféle kagylót szolgáltak fel, úgymond köretként, stílusosan egy borotvakagylóra helyezve. A kacsamáj-mangó párosítás kiválóan kiegészítette egymást. A miso-s tojáskocsonya és a gombák szintén remek harmóniát alkottak. Isteni puha és tiszta halibut halfilé, köretként karalábé és egy kis kagyló. A hetedik fogás egy katsu válogatás volt – pankó morzsában sült sertésszűz, sertéskaraj és rák. Ropogós panír, vajpuha hús. A hetedik fogásnál már teljesen jól laktunk, és akkor érkezett a kiválóan fűszerezett lencse, a báránnyal. Kész, KO, itt már nincs tovább, tele vagyunk. És mégis, a desszert azért csak lecsúszott valahogy, be is tetőzve a vacsorát.
Nagyon jól jöttek a borok, egyrészt jól eltalált tételek, főleg a Szentesi pincészet kínálatából. Másrészt egy ilyen hosszú menüsorhoz elengedhetetlenek a savképző nedűk. :)
Alapvetően az igazi, teljes élmény érdekében a 9 fogásos vacsora ajánlott, de ha valaki nem vágyik egy ilyen hosszú és igen kiadós gasztroutazásra, elegendő lehet a 7, de még az 5 fogásos menüsor is.
Az 5 fogásos menü 5 pohár borral mindössze 9.900 Ft, a több tételes menük ára magasabb, de hát az élmény is fokozódik.
Érdemes lesz figyelni a Kobutára, ha ilyen magasan tudják tartani a színvonalat és a kreativitást, akkor sokat fogunk még róluk hallani.

Kobuta - Japán Étterem
1133, Budapest, Hegedűs Gyula utca 56.

Látogatás dátuma: 2019. március

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914672003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása