pane_vino_kep_1.jpgA PaneVino budai kisétterem az ambivalencia mintapéldája – a tradíció és az innováció, a családiasság és az üzleti élet, valamint a feszesség és a lazaság találkozik éppúgy a hely hangulatában, mint a tányérokon.

A könnyed fine dining ugyanakkor tiszteletet parancsol, és egyaránt gyönyörködtet a hétköznapi, gondosan megkomponált ebédmenün keresztül, mint a grandiózusabb a’la carte-on át. Az ételek gyökerei egytől egyig az étterem korábbi névadója, Bodrogi Gyula bácsi hagyományos receptjei után nyúlnak vissza, ötvözve a legújabb trendekkel, fantáziadús gasztronómiai irányvonalakkal. A hely különlegessége az új tulajdonos átfogó koncepciójában zajlik, miszerint az ételek és italok lelke abban rejlik, hogy minél kevesebben és kevesebbet nyúl hozzá emberi kéz, és minél természetesebb módon kerül a vendég elé, annál nagyobb élvezet nyújt. A vegyszer-, pane_vino_kep_2.jpgés adalékmentesség alappillére a bio-beszállítókban és a kistermelőkben rejlik, de fontos megjegyezni a már-már egyedi borlapot. Csak kézműves borokat választhat a vendég; a megújulás jegyében ellátogattunk egy zártkörű borvacsorára, ahol is bemutatkozott hat különleges fajta, Kovács Antal sommelier/borkereskedő előadásában, páratlan ételkísérőkkel.

A kötetlen vacsora-előadás főként a törzsvendégeknek lett szánva, családias hangulatot teremtve a borszakértő és a laikus fogyasztó között. Ahogyan az étterem, úgy Anti is szakít a hagyományokkal, és mit sem törődve a véleményekkel, homlok egyenest szembe úszik az árral. Nem célja olyan borokat adni, amin magas a haszon – ugyanakkor vegyszerekkel segítik erjedését, kizárólag olyan borokkal és borászokkal foglalkozik, akik „nem készítik a bort, hanem a világra segítik”. A magyar borkultúra „elfranciásodása” miatt háttérbe szorult kiváló magyar szőlők telepítését és szaporítását szorgalmazza, szemben a nagynevű bordeaux-i fajtákkal. A képlet végtelenül egyszerű: magyar területen, magyar szőlőből, magyar bor, spontán erjedéssel, rásegítés nélkül. És a végeredmény? Magáért beszél. Érdemes kipróbálni az ilyesfajta borokat, összehasonlítani a nagy, piaci márkákkal, és a hihetetlen ízvilág mellett élvezni a remek ár-érték arányt is!

pane_vino_kep_3.jpgElsőnek érkezik egy Irsai Olivér, Kúcs Gyulától, a 2015-ös évből. Könnyed, virágos, savas ízjegyek, laza test, tökéletes szomjoltó, akár fröccsként is. Parmezános bundában sült csirkefalat a kísérője. Apropó, kísérő – hogyan is kell ételt itallal párosítani? A kortyot falat közben kell inni, és hagyni, hogy együtt bontakozzanak ki a szájban. Nem félni attól, hogy illetlenség, vagy, hogy „nem szép”; a bort (vagy egyéb italt) igenis meg kell azzal tisztelni, hogy rendeltetésszerűen kísérhesse a falatot, amihez szánták. Egészen más vacsoraélményt ad ez a „módszer”.

pane_vino_kep_4.jpgHa Somló, akkor Juhfark. Ha somlói juhfark kézművesen, akkor a Somló Kincse Kézműves Kispince, és az is leginkább 2015-ből. Olajos, dúsabb test, rengeteg gyümölcsösség. Tallér, szeder és kecskesajt érkezik mellé, könnyed nyári párosítás, vibráló kombináció.

pane_vino_kep_5.jpgJött egy rosé. Itt újra egy kis kitérő – hiszen a mai borfogyasztás egyik legtrendibb eleme a rosé. A nagypincészetek fel is állítottak egy képet a „jó” roséról: könnyed, savas – már-már szénsavas! – gyümölcsös, élénkpiros. Csakhogy az igazán jó rosé nem ilyen: ugyanis akkor viselkedik borként, ha hagyjuk – narancssárgás lesz, olajokkal teli, testes és hosszas lecsengéssel bíró. Ez nem ellenkampány, ez a nyers valóság – „Semmi baj, ha nem ízlik, csak akkor Te nem szereted a rosét”. Érkezik ennek a filozófiának a mintájára 2015-ből Ludányi Balázs Mátrai „Első Fejtés”-e, rózsaszín szűzzel, jus-vel – karakteres falat.

A magyarok egyik legnagyobb ismérve borban az egri bikavér, már-már hungarikum. És mégis a legnagyobb pincészetek bordeaux-i mintára szinte csak francia szőlőkkel tömik tele. Pedig nekünk van egy jó kadarkánk, vagy épp ott a kékfrankos, és a többi, és a többi… Csutorás Ferenc öregapáink mintájára világra hozta Nagyapa Borát, még 2012-ben. Nincs a tetőfokon, de készen van – kevésbé tanninos, így könnyen fogyasztható, egyik korty kéri a másikat. Chilis, paradicsomos laskasaláta érkezik mellé, meglepően kellemes duó. Egy testesebb, tanninosabb bikavér előfordulhat egészen más ételt kíván, de ennél pazar a merészebb, húsmentes kombináció.

pane_vino_kep_6.jpg

Dániel Zsolt – Avant, 2014-ből. Erős, izmos, testes, tüzes, már-már durván fűszeres vörösbor, frissen sült kenyérrel. Nehéz kortyolni, nem a mindennapi borfogyasztás megszokott példája, bizonyosan megosztó bor. Számomra nem ételkísérő, inkább egy hideg téli este lezárása mellé kellemes a gyertyaláng, kandalló előtt ücsörögve.

Az este lezárásaként a desszertborok felé evezve érkezik az Obzidian Bormanufaktúrától a Tokaji Kései Cuvée 2015-ből. A maga 150 gramm maradék cukrával egy bitang bor, de szerény; sem színében, sem illatában nem sejteti, mennyi potenciál van karakteres, olajos, gyönyörű ízében. Desszertbor lévén a keleti, fűszeres konyha legpedánsabb kísérője, ennek példájára paradicsomos királyrák falat érkezik mellé. Természetesen a hagyományok szerint éppoly pompás desszert helyett, vagy akár mellé.

Megjegyzés rendszeres borfogyasztóknak: áttérni kézműves borokra majdnem akkora döntés, mint az étrendben való áttérés egy új irányzatra, akár a bio életmódra. Azonban jóval könnyebb lesz az étel-bor párosítás, hiszen egyértelművé válnak az ízjegyek, és hát az sem utolsó, hogy magyar fogyasztóként ihatunk magyar bort, hazai szőlőből.

pane_vino_kep_7.jpgAz étterem büszke lehet vállalkozására, lévén, hogy nem enged választási lehetőséget a vendégnek, így „kényszerítve” a kézműves borok kipróbálására, fogyasztására. Vakmerő, de szuper.

És végezetül a személyzetről – alázatos, tisztelettudó szerviz, könnyed hangnem, kifinomult háttérmunka. Mindenképpen megér minimum egy ebédmenüt (akár rendszeresen is), vagy egy szerelmes a’la carte vacsorát a PaneVino!


Pane Vino Restaurant
1124, Budapest, Fürj utca 2.

A borokat bemutatta Kovács Antal:
http://pincearon.hu/

Látogatás dátuma: 2016. szeptember

Szerző: Hlavács Boglárka

Fotók: Simon Emese

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr4311754369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása