pane_vino_7.jpg

A spárgaszezon vége felé a budai Pane Vino étterem egy 5 fogásos spárgavacsorára vállalkozott, fogásonként egy-egy pohár borral a csopaki Szent Donát pincészet tételeiből.

Először is a spárga.
Nagy kedvenc.
Olyannyira, hogy a spárgaszezon elejétől a végéig mi magunk is heti 2-3 alkalommal szoktuk fogyasztani. Szeretjük grillezve, főzve, krémlevesként és salátához is. Kiváló köret szinte mindenfajta húsétel mellé. Zöld és fehér spárgát találunk a piacon, amik között az a különbség, hogy a fehér spárga föld alatti, azaz nem találkozik napfénnyel. Ellenben a zöld spárga a föld fölött nő, a napsugarak jótékony hatása miatt - a mi ízlésünk szerint – valamivel ízletesebb, mint a fehér.
A finom ízek és változatos felhasználás mellett essen szó röviden a legfontosabbról is, a spárga pozitív hatásairól. Magas tápanyagtartalom, rengeteg vitamin, folsav, vízhajtó hatás. Jó hatással van az érrendszerre, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Összességében a spárga fogyasztása az egyik legjobb dolog, ami a tavaszi időszakban történhet.

Amikor megláttuk a Pane Vino étterem felhívását, nem sokat haboztunk. 5 fogás, minden egyes fogásban megjelenik a spárga valamilyen formában, még a desszertben is!
Az étterem egy kis pici ékszerdoboz, összesen kb. 30 férőhelyes, így nem volt érdemes sokat gondolkodnunk, hogy menjünk-e vagy sem.
Jól döntöttünk, ugyanis egy kiválóan átgondolt menüvel találkoztunk, melyhez a borpárosítás is el volt találva.
Íme az 5 fogás és a borsor, a végén pedig a benyomásaink…

Köszöntő ital - Szent Donát Csopak '15 olaszrizling hegybor

pane_vino_2.jpg- Zöld spárga consommé fürj lasagne-val
Szent Donát Márga '15 furmint válogatás

 

pane_vino_3.jpg- Nyúlmáj tavaszi gombával, spárgás gnocchi-val
Szent Donát Rosé '16

 

pane_vino_4.jpg- Csuka ikrájával, narancsos, grillezett spárgával
Szent Donát Slikker '15 olaszrizling dűlőválogatás / Szent Donát Kishegy '15 olaszrizling dűlőválogatás

 

pane_vino_5.jpg- Borjúszűz, borjúláb-ropogós, zsályás borjúbríz spárgás rétessel, sáfrányos gyöngybab pürével
Szent Donát Magma '15 kékfrankos válogatás

 

pane_vino_6.jpg- Spárga brülée, mézes zöld spárga vaníliás quiche, spárga kaviár és zöld spárga air

 

A borvacsora nem lóverseny, így ilyen eseményre csak úgy érdemes érkezni, ha az ember ráérős idejében van, és csak az ízekre és az élményre koncentrál. Nagyjából 3 órás programban vettünk részt, a 3 óra viszont nagyon hamar eltelt, ugyanis végig volt esemény. Kovács Tamás, a pincészet tulajdonosa minden tételt részletesen bemutatott, sok kulisszatitokra fény derült, például arra is, hogy e borvidéken a Csopak megjelölés csak olaszrizling boron tüntethető fel. A néhány éve létrehozott Csopaki Kódex védjegyet pedig gyakorlatilag csak azok a borok viselhetik, amelyek megfelelnek az ország legszigorúbb szabályozásának, a Kódex által meghatározott és követendő csopaki stílusnak és minőségnek. A Szent Donát pincészet is a kódex egyik alapítója közé tartozik, így a borok jó minősége nem zsákbamacska.

A Pane Vino étterem séfje, Zoboki Zoltán szintén minden fogást ismertetett, így információval alaposan el voltunk látva.
A vacsora folyamán minden fogás elnyerte tetszésünket, volt azonban 3 erősen kiemelkedő tétel, ezek:
Nyúlmáj tavaszi gombával, spárgás gnocchi-val. A nyúlmáj mellé kétféle gomba érkezett, sárga gévagomba és májusi pereszke. A gévagomba különlegességét annak tömörsége adja. A kockákra vágott gombák gyakorlatilag olyan hatást keltenek, mintha csirkehúst ennénk. Húspótlónak is szokták ezt a gombát használni, étteremben pedig nagyon ritkán elérhető. Ráadásul ennél a fogásnál remek kísérőnek bizonyult a nyúlmáj mellett, így igazi kulináris élmény ért bennünket. A pereszke egy kissé szélsőséges, fűszeres vonalat képvisel, megosztó gombaféle, de mindenképpen érdemes egyszer megkóstolni.
A másik kiemelkedő fogás a borjús főétel. A borjúszűz olyan puhára készült, hogy szinte villával lehetett vágni. A rántott borjúláb ugyan nem a kedvencünk, de itt olyan jól készítették el, hogy egy szavunk nem lehetett. Köretként spárgás rétes és fehér gyöngybab püré. Kiadós, de ugyanakkor szépen megkomponált fogás, harmonizáló ízek és textúrák. Kár, hogy nincs fenn a normál étlapon.
A harmadik fogás, ami nagyon ütött, az a desszert. Hogyan lehet spárgából desszertet készíteni? Ezen gondolkoztunk sokáig, és tartottunk tőle, hogy ebbe bele fog törni a séf bicskája. De nem így történt. Sőt! A spárgás créme brülée ízében valóban ott volt a spárga, méghozzá jó arányban. A spárga kaviár elkészítéséhez a séf mézzel ízesített spárgapürét kevert el algináttal, majd kálcium-klorid fürdőbe csepegtette, így kis gömböcskék alakultak ki. A vacsora végén tehát kicsit belekóstolhattunk a molekuláris gasztronómia világába is, de senki se aggódjon, a Pane Vino nem a molekuláris gasztronómiáról szól. :)
A leves és a csuka fogás is finom volt, de a fenti 3 fogás egy fokkal izgalmasabbnak bizonyult nekünk.

pane_vino_1.jpg

A Pane Vino egy igazán szerethető, a természetes ízekre odafigyelő hely, Dél-Buda kis ékszerdoboza. Ha szeretnénk párunkkal egy romantikus estét eltölteni, akkor mindenképpen fel kell venni a listára az éttermet. Árak tekintetében abszolút megfizethető, főételek már 2.200-tól, desszertek 900-tól is elérhetőek. Spárgás ételek még mindig vannak az étlapon, a nyúlmájas gévagombás fogás pedig most is elérhető.
Mint megtudtuk, majdnem minden hónapban rendeznek borvacsorát, így érdemes figyelni a jövőben náluk a tematikát, mi is ezt fogjuk tenni.

Pane Vino étterem
1124 Budapest, Fürj utca 2.
+36 1 784 3023

Látogatás dátuma: 2017. május

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr10012541237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása