ikon1.jpgÚj, téli étlappal indult Kelet-Magyarország egyik legjobb vendéglátóhelye, a debreceni IKON étterem. Mi a hétvégén ki is próbáltuk, és örömmel konstatáljuk, hogy az étterem továbbra is méltó hírnevére. Rögtön nekiestünk egy 6 fogásos és egy 3 fogásos menünek, csakhogy az élmény teljes legyen.

Az IKON mintegy öt évvel ezelőtt nyílt, valódi zászlóshajóként képviselve Debrecenben az igényes, top alapanyagokat felhasználó gasztronómiát. Az elmúlt évek egyáltalán nem voltak könnyűek, de itt bebizonyosodott, hogy a nehezebb és kacskaringósabb úton is el lehet érni sikereket, akár szakmai körökben, akár a közönség visszajelzéseit figyelembe véve. Ha már a szakma, akkor mindenképp meg kell említeni, hogy rendszeresen Magyarország legjobb vendéglátóhelyei között jelennek meg évről-évre a hazai gasztro kalauzokban. Ha már a közönség, akkor fontos említést tenni a Turizmus Kft. által alapított „legjobb vidéki étterem” közönségdíjról, vagy a 2017. őszi DiningCity Országos Étterem Héten a vendégek által megválasztott legjobb vidéki étterem díjáról, a Prémium kategóriában.

Pataky Péter séffel kezdődött minden, az étterem és Péter mondhatni közösen építette fel saját magát és az IKON brand-et. Péter továbbra is segíti az étterem munkáját, de a konyhafőnöki teendőket már egy ideje tanítványa, Durbák Norbert viszi. A fiatal séf kreativitása és a minőségi gasztronómia iránti elkötelezettsége segített abban, hogy az étterem megtartsa a séfváltás előtti vendégkör nagy részét, sőt, még új vendégeket is szerezzen.

De mostmár térjünk rá az étlapra.

Nem túl hosszú, de annál inkább lényegre törő és persze nagy hangsúlyt kap a szezonalitás, valamint az étlap aljára érve találkozunk egy úgynevezett „30 km-es menü”-vel. A 6 fogásos menü minden eleme valóban 30 km-en belülről érkezik, így ezt az ajánlatot választva elmerülhetünk egy kicsit Debrecen és környékének világában.

Egyikünk nem is habozott sokáig, rögtön ezt a menüt választotta, másikunk „beérte” egy háromfogásos sorral is.

Íme a „30 km-es menü”...

ikon2.jpgTanyasi húsleves "shot"

 

ikon3.jpgKacsamáj pástétom, házi köszméte lekvár, gyümölcskenyér

 

ikon4.jpgZsályás sütőtökleves, chili, tökmag

 

ikon5.jpgFüstölt libamell, céklás alma chutney

 

ikon6.jpgMangalicatarja "Hentes módra" libazsírban sültkrumpli, csalamádé

 

ikon7.jpgMákos guba

 

és a további 3 fogás...

ikon8.jpgDebreceni páros mangalicából, létai torma, IKON mustár, friss kenyér

 

ikon9.jpgZsályás nyúlcomb, sült paszternák, marinált kelbimbó, pecsenyelé

 

ikon10.jpgZserbó textúrák

 

A képeken is látszik, hogy szemet gyönyörködtető a tálalás, az ember szinte rögtön nekiesne ezeknek a fogásoknak, az asztalra kerülés pillanatában. De mi azért nem vagyunk ennyire mohók, szemügyre vesszük előbb a tányérokat, külön-külön megkóstolgatjuk az elemeket, hogy aztán az azokat egymásra halmozva is élvezzük a teljes összhatást.

A 6 fogásos menü igen változatos, kiemelkedő eleme a kacsamáj pástétom, amihez a köszméte lekvár és a gyümölcskenyér annyira passzol, hogy legszívesebben az ember kérne belőle még egy adagot. A sütőtök krémleves a maga pikánsságával is emlékezetes, ahogy a főétel is, különösen a mangalicatarja, ami olyan omlós, hogy gyakorlatilag kés sem kell hozzá. Zárásként a mákos guba is hozza a formáját, remek végszó egy magyaros jellegű menüsornál.

A másik 3 fogás közül a debreceni páros az, amit nem lehetett kihagyni. Kóstoltuk már korábban is az IKON híres debrecenijét, most sem tudtunk nemet mondani. A hozzá kínált létai torma biztosan állíthatjuk, hogy a legjobb torma volt, amit valaha ettünk, a mustár házi, ahogy a friss kenyér is, előételnek egészen laktató. Főételnek a nyúlcomb szintén komolyabb adag, a köré tekert bacon szalonna után száj nem marad éhesen. Köretként a paszternák igen karakteres ízű, jól áll ehhez a fogáshoz. Hogy mondjunk egy kis rosszat is, a zserbó desszert a mi ízlésünknek kissé édes volt, viszont a játékos tálalás és a teljes vacsora élménye bőven kárpótolt bennünket.

Összességében, nemhogy ajánlott hely, hanem szinte vétek kihagyni annak, aki Debrecenben jár. Komoly borlap is elérhető, az ország elismert borászatainak változatos tételeivel. A felszolgálás fiatalos, informatív és laza, a szó jó értelmében. Árak tekintetében nincsenek elszállva, például a 6 fogásos menü 8.900 Ft. De találhatunk itt főételeket már 2.190 Ft-tól, persze vannak drágább tételek is, mint a szarvas csicsókával, cékla textúrákkal és szarvasgombával 6.990 Ft-ért.

ikon11.jpg

A gasztronómia szerelmeseinek üzenjük, hogy menjenek az IKON-ba, és ha már itt vannak, akkor ne hagyják ki Kelet-Magyarország további érdekességeit sem. A Miskolc, Encs, Mád, Tokaj, Nyíregyháza, Debrecen és Hajdúszoboszló félkörben annyi gasztro és wellness kalanddal találkozhatunk, amihez egy hét is kevés. Mi már rengeteg vendéglátóhelyet és borászatot felfedeztünk ebben a régióban, ezek közül most nagy kedvenccé lépett elő az IKON.

IKON Étterem
4025, Debrecen, Piac utca 23.

Látogatás dátuma: 2017. november

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr5813396483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása