11.jpg

Az első étterem ahol jártunk és amelyet most bemutatunk az az Olimpia Vendéglő, ahol nem kevesebb, mint 10 fogást kóstoltunk végig egy csütörtök esti vacsorán.
Hol is kezdhetnénk a kóstolást máshol, mint az Olimpiában, és miért pont itt?
Ha már induló blog és első éttermi blogbejegyzés, akkor az legyen egyedi. Az Olimpia Vendéglőre pedig tökéletesen illik az egyedi kifejezés, mert Magyarország első olyan étterme ahol nem találkozhatunk étlappal.

Takács Lajos (a képen bal oldalon) és Csongrádi Csaba (jobb oldalon) Vendéglője híres még arról is, hogy mindig szigorúan és gondosan átválogatott, csakis friss alapanyagokat használnak fel.
Mondhatnánk, hogy ennek természetesnek kellene lennie minden étteremben, de mi örülnénk ha a magyarországi éttermeknek legalább az egy negyede gondolkodna így… Hiszen nem azért jár senki étterembe, hogy az 1 hónappal ezelőtt lefagyasztott félkész termékeket fogyassza.
Az Olimpiában ilyennel biztosan nem lehet találkozni. A frissesség és a minőségi alapanyagok használata pedig meghálálja magát, ugyanis szinte mindig telt házas az étterem.

Aki tehát ide ellátogat, ne keressen étlapot!:) Vacsora időben 4-5-6-7 fogást is lehet fogyasztani, kinek mennyihez van kedve. A Chef mindig ötletel és minden estére izgalmas fogásokat kreál, így nem mindennapi élményekben és ízekben lehet részünk.
Mi bátrak voltunk és a 7 fogásos vacsorát választottuk, de hamar kiderült, hogy a 7 fogás nem is 7, hanem több, mert az este folyamán kis meglepetés fogásokkal is kedveskedtek.
Az étterem kb. 30 fős, így nem nagyüzemi, hanem kifejezetten kellemes, családias hangulatú a légkör. A vendégkör főleg 30-asokból és 40-esekből tevődött össze, egyáltalán nem volt feszengős a hangulat, a kellemes estéhez pedig a pincérek barátságos, közvetlen stílusa is hozzájárult.
Érkezésünkkor afelől érdeklődtek, hogy van-e bármilyen ételallergiánk, Hál’ Istennek nincsen, így mondtuk is Csongrádi Úrnak, hogy „jöhet minden”.

Jött is az első fogás, de mindenek előtt egy Aperitif-el lepett meg bennünket a sommelier, ami egy Szentesi Cool Rosé habzóbor (2011-es) volt. Ez egy félszáraz, könnyű estindító bor, rögtön meghozta a kedvet az első fogáshoz.

1 kép.jpg1. fogás: Yuzus avokádókrém kagylóval, házi kenyérrel
A Yuzu egy ázsiai gyümölcs, savanykás íze és persze a kinézete miatt a citromhoz lehet hasonlítani. A levét ízesítéshez használják, mint ahogy most is tették, az avokádókrémnek remek kiegészítője volt. Kagyló és friss, helyben készült házi kenyér járt ehhez a fogáshoz.
Jó kezdés volt…

2. fogás: Kacsamáj rajta füstölt tokhalszelet, hideg mangó hab és kockavariációkkal
Maradt a házi kenyér ennél a fogásnál is, de ami fontosabb, hogy a vajpuha kacsamáj, rajta a tokhallal egy számunkra szokatlan, de egy jól eltalált párosítás volt. A mangóért alapból nem vagyunk odáig, ettünk már több helyen is, de az kétségtelen, hogy az eddigi mangóélmények között ez viszi a pálmát! :)
Fogyasztott bor: Incognito, az Olimpia étterem 2008-as, saját díjnyertes bora. Pozitív meglepetésként ért minket, hogy saját boruk is van, így ezt mindenképpen meg kellett kóstolnunk, és nem is bántuk meg.

2 kép.jpg3. fogás: Zöldspárga krémleves
Már az est elején beszéltünk róla, hogy biztos lesz spárga is. Nagyon nem lőhettünk mellé, mert spárga szezon van és mivel a spárgát mindenféle formában szeretjük, így jól esett ez a fogás is. Az egyik legegészségesebb zöldség a spárga, tele vitaminnal, nem véletlen használják már évszázadok óta nem csak étkezéshez, hanem gyógynövényként is.

4. fogás: Hideg zöldborsó leves wakame-val, szárított paradicsommal és friss lazaccal
Az est talán legkülönlegesebb fogása. Sokféle íz találkozott a tányéron, a wakame (tengeri alga) és a paradicsom íze annyira más ízvilág volt, hogy el nem tudtuk volna képzelni, hogy ez a kombináció működhet. Olyannyira működött, hogy a paradicsomot kis darabokra vágtuk, hogy minél tovább élvezhessük együtt ezeket az ízeket. A levesnek egyébként nem tipikusan „borsóleves állaga” volt… inkább sűrű, kissé zselés hatású.
Érdekes ízek és textúrák találkoztak tehát, legközelebb is nagyon szívesen fogyasztanánk ezt az ételt.
Fogyasztott bor: a Fabro Pincészet Kékfrankos Zweigelt bora (Kovács Sándor, Paks). Az évjárattal bajban vagyunk, de az biztos, hogy ez egy siller bor volt. A siller egy színárnyalat, ezek a borok világosabbak a vörösbornál, de sötétebbek a rosé-nál, főleg kadarka szőlőfajtából készítik. Erről a borról megtudtuk, hogy 40 éves tőkékről származik.

3 kép.jpg5. fogás: Mangalica karaj és császár petrezselyem pürével, karamellizált hagymával és sült burgonyával
Tulajdonképpen 3 főétel volt az est folyamán, melyeknek ez a fogás volt a kezdete. A mangalicáról sokmindent mondanak, van aki szerint a legegészségesebb sertésféle, van aki szerint semmivel sem másabb, mint egy átlagos sertés. Az biztos, hogy az egyik legdrágább és legjobb sonkafélének, a spanyol serrano sonkának is mangalica az alapja (nem véletlen).
Ez a fogás remek főétel indító volt. Puha, omlós hús, amihez jól passzolt az isteni finom karamellizált hagyma. Külön érdekesség volt még a petrezselyem püré, amit ebben az állagban még sohasem kóstoltunk.
Fogyasztott bor: Nyolcas és fia (Manufaktura) Kékfrankos 2009 (kézműves bor)

6. fogás: Mediumra sütött borjúszelet, sült taplógombával, párolt csalán-sóska körettel
Ez az egy fogás volt, ami a 10 közül kicsit megosztott bennünket. Taplógombát soha nem ettünk még és utólag is örültünk, hogy kipróbáltuk, mert bár sokféle remek gombát kóstoltunk már, de ilyen állagút (kissé keményebb, mint általában a többi gomba) és ízűt még soha. Finom volt, legközelebb is megkóstolnánk. A borjúszelet tökéletes pihe-puha medium volt, a csalán-sóska köret viszont nem volt a mi világunk, alapból nem vagyunk jóban sem a sóskával sem a csalánnal. :) Vannak ételek amiket, ahogy mi mondjuk „szokni kell”, na ez egy ilyen étel számunkra…
Fogyasztott bor: egy igazi kuriózum -> Weninger Cuvée Frettner 2005 Sopron

4 kép.jpg7. fogás: Marha ragú risoval, currys habbal
A curry viszont minden mennyiségben jöhet és ha marhahúsról van szó, akkor az is. :) Ebben a fogásban minden a helyén volt. A marhahús annyira puha volt, hogy szó szerint kanállal is könnyedén lehetett vágni, és a raguhoz remekül illett a riso (rizs alakú tésztaféle) is. Talán az este legjobb fogása volt ez nekünk, tökéletes lezárása az előző 3 húsos fogásnak.
Fogyasztott bor: Janus Villányi Cabernet Franc 2008 válogatás (dűlőszelektált)

8. fogás: Sajtválogatás (mindig más fajta sajtokkal)
Az étterem meglepetése, egy kis sajtkóstoló. Kis „szünet” a főételek után és a desszertek előtt. 

5 kép.jpg9. fogás /átvezető pre-desszert/: Gyömbéres málna krém sós karamellel
Ismét egy olyan fogás, ahol 2 külön világ, 2 külön íz találkozik. Külön-külön, majd egyben kóstolva is nagyon finom volt, egy igazán könnyed elődesszert.

10. fogás: Csoki mousse zöldfűszeres-mogyorós morzsával, füstölt paprikás rebarbarával, kókuszos fehér misoval
Reménykedtünk benne, hogy csokis desszert lesz a vacsora végén és az lett, aminek nagyon örültünk. Csoki mousse érkezett, de nem akárhogy. Itt már tényleg minden íz találkozott, mogyorós morzsa, rebarbara és fehér miso… nem tudom valaha ettünk-e ilyen érdekes desszertet, telitalálat volt. A kép is mindent elárul…
Fogyasztott bor: Demeter Zoltán Tokaji Cuvée 2011 („intelligens bor”)


Mi este 19:00 órára érkeztünk és az utolsó fogást 22.00 után fejeztük be, így azt tudni kell, hogy aki az Olimpiába megy, az ne számítson egy gyors vacsorára, ez a hely nem erről szól, hanem az ízek élvezetéről, egy kellemes élményről kiváló borok kíséretében.
Ár/érték arányban és minőségben Budapest egyik verhetetlen étterme. Nem véletlen találhatjuk meg szinte minden étteremkalauz első 10 vagy 20 helyezettje között.

Amit még külön kiemelnénk az az, hogy az est folyamán a hangulat végig remek volt, az est elején modern rock, majd blues szólt, olyan kedvenceinkkel, mint Stevie Ray Vaughan, Paul Gilbert, Walter Trout, de az LGT is megszólalt, ráadásul angolul. :)

Búcsúzóul Csongrádi Csaba ismét egy kis meglepetéssel szolgált, Ürmös likőrrel, amely egy emésztést segítő, régi magyar gyomorkímélő.

Összességében tehát profi és barátságos kiszolgálással, több tucat alapanyaggal és kellemes borokkal találkoztunk és biztosan el fogunk még jönni máskor is.
Ebédidőben 2.250 Ft-ért ki lehet próbálni 3 fogást is, mi ezt már régebben megtettük és az akkori kellemes élmények ösztönöztek arra, hogy egy egész estés vacsorára is benevezzünk.

Látogatás dátuma: 2013. május

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr255321351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.05.28. 09:57:37

Elsőre nem rossz. Egyértelmű fényképek az ételről, ezt a jó szokást tessék megtartani..:)

Étterem kóstoló · http://www.diningcity.hu 2013.05.28. 10:02:54

Kedves Flankerr!
Köszönjük a biztató sorokat, igyekszünk a szintet tartani:)

partagas 2013.05.31. 07:08:20

Jó olvasható. De ha már írtok az ár-érték arányról az a minimum hogy tudassátok, mennyibe is került ez a laza vacsi? Mert így bizony felmerül a gyanú hogy semennyibe, úgy meg nehéz elfogulatlannak lenni...

Étterem kóstoló · http://www.diningcity.hu 2013.05.31. 20:06:55

@partagas: Sajnos semmi sincs ingyen:)
13.000 Ft/fő borral, bor nélkül 8.500 Ft/fő. Ebben az árban benne van még a házi szóda is:)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.06.21. 23:21:50

Nagyon jó a poszt, a képek is tetszenek.
Az Olimpia már régóta a listánkon van, de kettőnknek együtt 7-8 ételallergiánk van, így még nem mertünk kockáztatni, hogy éppen mi van a táblán.

Étterem kóstoló · http://www.diningcity.hu 2013.06.22. 14:31:47

@Étteremkritikus:
Köszönjük a pozitív szavakat:)
A vacsora kezdetén megkérdezik, hogy van-e valamilyen ételallergia, bár 7-8 féle allergia valóban megnehezíti a dolgot. Amit tudunk javasolni, hogy érdemes kipróbálni az Olimpiát ebédidőben, akkor 2 vagy 3 fogást lehet választani és újabban a weboldalukra feltöltik általában reggel 10 körül az aktuális ebéd ajánlatot.
Reméljük tudtunk segíteni:)
süti beállítások módosítása