tokio_pic1.jpg6 fogásos japán szaké vacsorán jártunk a budapesti TOKIO étteremben.
Hogy mi volt az este tanulsága?
Mindenképp az, hogy komoly jövőképe lesz a különféle prémium szakéknak Magyarországon, erre az igazán szerethető italra mostmár kicsit másképpen nézünk, mint eddig…

tokio_pic2.jpgA JRE, azaz a japán rizstermelők és feldolgozók szövetségének küldöttsége a Japán Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium támogatásával a rizs és a rizsből készült italuk, a szaké (rizsbor) promóciója céljából európai körútra indult. Idén tavasszal a Közép-Kelet régióban egyedüliként Magyarországra is ellátogattak, a programnak a DiningCity csapata is résztvevője volt. Már akkor is, valamint a mostani decemberi szaké vacsorán is olyan szakékat kóstolhattunk, melyeket eddig Magyarországon még nem forgalmaztak. Annyi információval gazdagodtunk és olyan sokféle szakét ismertünk meg, hogy úgy érezzük ezt a nemes italt nemcsak érdemes, de kell egy kicsit nekünk is népszerűsíteni -> itt tartjuk fontosnak megjegyezni, hogy ezért a DiningCity semmilyen reklámdíjat vagy egyéb szponzorációt nem kap, pusztán a gasztronómia és a szakék iránti új szerelmünk az, ami erre késztet bennünket.

Az elmúlt évtizedben a magyarok egyre nyitottabbá váltak a távol-keleti kultúra és gasztronómia iránt. A tinédzserek és fiatal felnőttek rajonganak a japán gyökerű manga és anime mozgalomért, egyre népszerűbb a japán nyelv, s gombamód szaporodtak el a teaházak, illetve néhány éve a minőségi japán vendéglátás is megjelent a magyar piacon.
A TOKIO étterem kiváló példája ennek a folyamatnak.
Először jöjjenek a szaké vacsora fogásai, majd a szakék történetéről is szót ejtünk.

tokio_pic3.jpgSashimi (tonhal, hamachi, lazac) + daikon3 (retek saláta wasabis yuzus dresszinggel)
Szaké: Matsuura - Narutotai Gin-nama

 

tokio_pic4.jpgSüllő tempura + gránátalma chutney
Szaké: Saura - Junmai Urakasumi

 

tokio_pic5.jpgSzakén párolt citrusos csirkecomb
Szaké: Hakutsru - Tokubetsu Junmai “yamada-Nishiki”

 

tokio_pic6.jpgVörös currys bélszín ragu
Szaké: Seko Shuzo - Ninja Tokubetsu Junmai

 

tokio_pic7.jpgSushi + miso (Tonhal-libamáj nigiri, krush maki, lazac- avokádó maki,  hamachi nigiri)
Szaké: Sekiya - Junmai-ginjo Wa

 

tokio_pic8.jpgDesszert (almás gyoza)
Szaké: Hakutsuru - ”Sayuri” Nigori sake

 

Természetesen minden fogáshoz a hozzá illő szaké érkezett. Ugyanúgy, mint a boroknál, a szakék esetében is remek párosításokat lehet végezni. A halas előételhez egy könnyedebb, míg a bélszínes főételhez már egy jóval intenzívebb szakét szolgáltak fel.
A TOKIO étterem konyhája is megér egy misét.
Talán kijelenthetjük, hogy életünk legjobb sushi-jait sikerült itt fogyasztani, de a főtt gyoza desszert is igazán emlékezetes a maga selymességével, visszafogott, könnyű-krémes almás ízvilágával. Japán konyhától elvárható módon minden alapanyag rendkívül friss, az ételek egytől-egyig kiválóan sikerültek. Úgy gondoljuk, hogy a TOKIO konyhája magyarországi viszonylatban abszolút benne van a TOP3-ban, de európai viszonylatban és bármelyik nagyvárosban megállná a helyét.
A dicséret nem túlzás, mint a japán konyha szerelmesei bátran ajánljuk ezt a modern kialakítású éttermet. Tökéletes kilátással a Lánchídra, a Széchenyi tér egyik ékszerdoboza!
…és akkor essen néhány szó a szakéról, annak történetéről:

A szaké a japánok tradicionális alkoholos itala, ami rizs erjesztésével készül. A szaké története 2500 évre nyúlik vissza, nagyjából egyidős a rizstermesztés elterjedésével. Sintó szentélyek és buddhtokio_pic9.jpgista templomok először a 12-15. század körül kezdtek el szakét készíteni, ettől az időszaktól származtatják a modern szaké készítést. A technikák fejlődésével lehetővé vált a szaké tömegek számára való gyártása, így a 17. századtól a szakét már nem a templomokban állítottak elő, hanem erre specializálódott szaké-főzdékben.
Jelenleg Japánban mintegy 1700 szaké-főzde van, melyek közös piaci tevékenységének is köszönhetően jelentősen növekedett a világ szaké fogyasztása. Japán után az Egyesült Államokban értékesítik a legtöbb szakét, ide irányul az éves export közel 28%-a, de jelentős fogyasztó még Korea és Tajvan, illetve dinamikusan növekszik a kereslet az Egyesült Királyságban is.
A japán gasztronómia népszerűségének növekedése az elmúlt évtizedben robbanásszerű volt, melynek egyik mérföldköve, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a tradicionális Japán Konyhát. Ahogy a japán ételek – és már nem csak a sushi – felkerültek a világ ínyenceinek kedvencei közé, úgy szaporodtak meg a japán ízvilágot kínáló éttermek is világszerte. A JETRO (Japán Külkereskedelmi Szervezet) adatai szerint több mint 14.000 japán étterem van az USA-ban, közel 1000 Franciaországban, és az Egyesült Királyságban is 500 helyen kínálnak minőségi japán ételeket. Hazánkban főként Budapesten találhatóak minőségi japán éttermek, mintegy tucatnyi, melyek száma várhatóan tovább növekszik majd a jövőben.
Mivel a tradicionális japán ételek legjobb ital kísérője a szaké, a japán konyha népszerűségének növekedése jelentős hatást gyakorolt a szaké exportra is, mely a Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium adatai szerint 2002 és 2012 között megduplázódott, 7,5 millióról, 14,1 millió literre nőtt.

A beszámoló végére megjött a kedvünk egy kis szakézáshoz, így most nyúlunk is mindjárt az üveg után. :)
Ha pedig elmerülnétek egy kicsit a japán konyhában, látogassatok el a TOKIO éttermet!

TOKIO étterem
1051 Bp. Széchenyi István tér 7-8.

Látogatás dátuma: 2015. december

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr68146124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása